Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens krav efter uppropet #medvilkenrätt

"Män som är jurister måste göra något här", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

4 445 kvinnliga jurister kräver ett stopp på sexuella trakasserier och övergrepp i branschen.

Nu kräver regeringen att männen i branschen bryter strukturen.

– Man blir otroligt illa berörd på alla möjliga plan, illamående av vissa av vittnesmålen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i Expressen TV.

"Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras", skriver justitieminister Morgan Johansson på Facebook.

Uppropet #medvilkenrätt om sexuella trakasserier och övergrepp från 4 445 jurister rör upp känslor i regeringen.

Tidigare har kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, uttalat sig kraftigt mot larm om övergrepp inom skådespelar- och teaterbranschen – nu kräver även jämställdhetsminister Åsa Regner, S, en förändring.

– Man blir otroligt illa berörd på alla möjliga plan, illamående av vissa av vittnesmålen. Det är väldigt bra, väldigt modigt, av de här kvinnorna att berätta om det här, säger Regnér i Expressen TV.

Åsa Regnér: "Manschauvinistisk stämning och kultur"

– Män som är jurister måste göra något här. Så som lagen ser ut med rättigheter på arbetsplatser, är det chefer som har ansvar för att förebygga och åtgärda rapporter. Är det rena övergrepp vet chefer att det är en sak för rättsväsendet. Chefer måste följa upp det här, det gäller även för jurister, säger Åsa Regner vidare.

– Det som beskrivs är en manschauvinistisk stämning och kultur, då måste män som är med och upprätthåller den vara med och bryta.

Jämställdhetsmyndighet tillsätts

Åsa Regnér menar att det finns en maktstruktur inom inte minst juristbranschen som måste brytas. I januari öppnas en jämställdhetsmyndighet som ska jobba för att hålla koll på att arbetet med jämställdhet i Sverige går framåt, och "inte bara står och stampar, säger Regnér.

– När man lägger ihop de här vittnesmålen märker man att kvinnliga jurister har lägre status i de här berättelserna, mål där kvinnor är målsägande har också låg status, och att engagera sig i jämställdhetsfrågor har också låg status.

Morgan Johansson: Männen måste förändras

Justitieminister Morgan Johansson, S, är också positiv till uppropet. Han citerar kvinnornas upprop om att de som företräder lagen borde värna om den.

"Det kan man sannerligen instämma i", skriver Johansson på Facebook.

"Det visar sig än en gång att dessa problem finns överallt: i alla samhällssektorer och i alla samhällsklasser. Det har många alltför länge blundat för. Regeringen gör en historisk satsning på polisen, skärper sexualbrottslagstiftningen och förbättrar stödet till brottsoffren", skriver Johansson vidare.

Morgan Johansson menar att det är männen som måste förändras.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Johansson menar att män måste förändras:

"Den gemensamma nämnaren för dem som begår dessa övergrepp mot kvinnor är att det är män. Därför måste det sägas om och om igen: om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras."

Anna Ekström: Man ska inte hålla tyst

Gymnasieminister Anna Ekström, S, visar öppet sitt stöd för uppropet – genom att dela med sig av sina egna erfarenheter.

– Jag tycker att det är skönt när fler och fler berättar. Det är inget vi ska gömma undan, och inget vi kvinnor ska skämmas över. Det är de som utsätter kvinnor för det som ska skämmas, säger Anna Ekström, som också är jurist.

Ekström skriver själv om vad hon utsatts för:

"Som ung jurist stod jag i en vanlig korridor på en vanlig arbetsplats och diskuterade en mötestid med en manlig jurist. Han var i min pappas ålder och i chefsposition. Utan förvarning drog han med sin hand över min rygg och ner över benen. Min reaktion blev att jag skämdes. I flera år slog jag ner blicken när jag mötte mannen."

– Jag var i 25-årsåldern. Det var väldigt obehagligt. Jag gick in på mitt rum, stängde dörren och grät, berättar Anna Ekström.

– Det här är inte sunt, så ska inte vi kvinnor ha det.

Ardalan Shekarabi: "Jag skäms"

Civilminster Ardalan Shekarabi, som själv är utbildad jurist, visar sitt stöd för uppropet på Twitter.

https://twitter.com/shekarabi/status/930493437362794496

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.