Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens expert går med i extremparti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Linnea Kallberg

Han var huvudkällan till en uppmärksammad statlig utredning där han menade att apatiska flyktingbarn tvingades simulerade sin sjukdom.

Nu har läkaren Thomas Jackson, 59, blivit medlem i det tidigare nazistiska Svenskarnas parti.

- Jag kommer vara medlem i Svenskarnas parti så länge övergreppen fortsätter, säger han till Expressen.se.

Psykiatern och läkaren Thomas Jackson citerades som expert i regeringens utredning om apatiska flyktingbarn som kom 2005. Han menade att barnen tvingades att simulera sjukdom och agera apatiskt av sina föräldrar.

Utredningen skapade en stor debatt och har kritiserats från flera håll, men Thomas Jackson står fast vid sina åsikter.

– Barnen utsätts för svåra övergrepp, och det kommer inte fram, det är en stor tragedi. Jag vet att de är tvingade, säger han till Expressen.se.

"För barnens skull"

Thomas Jackson har nu blivit medlem i det högerextrema Svenskarnas parti.

– Jag kommer vara medlem i Svenskarnas parti så länge övergreppen fortsätter, säger han.

– Paradoxalt nog tror jag mitt engagemang i Svenskarnas Parti är enda sättet för mig att få fokus på övergreppen. Jag har skickat hundratals mejl och det är ingen som lyssnar. Nu har realisten lovat att ge mig en plattform. Jag gör det för barnens skull, jag är en idealist.

Varför just Svenskarnas parti?

– Jag har begärt att Sverigedemokraterna ska engagera sig, och det gör de inte. De andra partierna är det ingen idé att höra av sig till.

Vad tycker du om partiets nazistiska rötter? 

– Det är naturligtvis icke alls bra! Men på samma sätt som socialdemokratin växte fram ur kommunism och socialism hoppas jag Svenskarnas parti gör upp med sitt förhållande till nationalsocialismen.

Tror du inte att det påverkar din trovärdighet i frågor om flyktingbarn?

– Nej, det tror jag inte.

"Betyder mycket för partiet"

Anders Ärleskog, vice partiledare för Svenskarnas parti, är glad över att Thomas Jackson har engagerat sig i hans parti.

– Det betyder mycket för partiet. Ju fler offentliga personer som går ut och förklarar att de stöder partiet desto bättre är det och ger viss effekt på andra människor, säger han.

– Det är en positiv utveckling för partiet.

Thomas Jackson har främst gjort sig känd i frågan om de apatiska flyktingbarnen, är det något som Svenskarnas parti engagerat sig i?

– Vi har tagit upp detta också under en längre period.

Det högerextrema Svenskarnas parti har sina rötter i Nationalsocialistisk front. Enligt Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, har att partiet kvar vissa av de nazistiska föreställningarna.

– De har ett arv där även om de inte längre omfattar samtliga delar av den nationalsocialistiska föreställningen. De har mildrat en del skrivningar, tonat ned antisemitismen till förmån för antimuslimska föreställningar, har hon tidigare sagt till Expressen.

"Faktiskt mest sorgsen"

Gellert Tamas har skrivit en bok där han har varit väldigt kritisk till utredningen om de apatiska flyktingbarnen. Om Thomas Jacksons engagemang för Svenskarnas parti säger han:

– Jag är faktiskt mest sorgsen. Det här visar omfattningen av hela den här skandalen. Att han nu tar steget ut och går med i svenskarnas parti sätter någonstans fingret på vilken skandal det handlar om.

- Det är viktigt att komma ihåg att det har inte bara var en statlig utredning och en debatt. Det här låg till grund för politik också. Man avvisade 15 till 20 apatiska barn och för att motivera detta hade man en statlig utredning som grundade sig på uttalanden från en medlem i ett nazistiskt parti. Det är nästan svårt att ta in.

Ansvariga ministern tiger

Barbro Holmberg (S) var migrationsminister när utredningen kom. Nu är hon landshövding i Gävleborg och är inte intresserad av att kommentera Thomas Jacksons politiska uppfattningar.

– Hon vet inte vem Thomas Jackson är och som minister kunde hon inte styra vilka personer som utredningen pratade med, säger Eva Malmborg, pressekreterare på länsstyrelsen Gävle.

Geller Tamas är kritisk till den tidigare ministerns tystnad.

– Barbro Holmberg var ju högst ansvarig minister för detta och hon har till denna dag inte sagt ett ord om det här. Det är hög tid att hon ställer upp och kommenterar det här, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.