Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens coronahantering granskas – igen

Nu ska regeringens hantering av pandemin granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU), och alldeles särskilt hur relationen till Coronakommissionen var.

En fråga är om regeringen försökte att mörka information.

Först ut i KU-utfrågningarna är Coronakommissionens ordförande Mats Melin och huvudsekreterare Joakim Sonnegård. I början av året läckte uppgifter ut om oenighet mellan kommissionen och regeringen. Kommissionen hade problem att få del av den dokumentation den ansåg sig behöva för att granska regeringens pandemihantering.

Moderaterna och Sverigedemokraterna hävdar att regeringen har mörkat information och vill att KU granskar agerandet.

Saknas dokument 

Regeringen å sin sida har hävdat att det till en början var oklart vilken information som kommissionen frågade efter och att det i vissa fall inte gick att lämna ut dokument, eftersom det inte fanns några.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). En central grupp i samordningen av regeringens pandemiarbete.

På torsdagen frågas även den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman hos dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) ut. Hon ledde GSS, och även en mindre grupp av statssekreterare som ofta möttes. Moderaterna har begärt att KU särskilt ska granska vilken roll denna mindre statssekreterargrupp haft under pandemin.

Frän kritik 

Coronakommissionen presenterade sin slutrapport den 25 februari. Regeringen, kommuner, regioner och myndigheter hade redan i delrapporter fått kritik för hur smittan kunde ta sig in i äldreomsorgen och för senfärdighet när det gällde att bygga upp storskalig testkapacitet.

Nu tillkom mer kritik mot att regeringen och Folkhälsomyndigheten agerade för sent, särskilt i början av pandemin. Regeringen fick också kritik för att ha lyssnat för mycket på Folkhälsomyndigheten.

Rapporten hamnade i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom är frågan mindre i fokus nu när restriktionerna har lyfts och färre blir svårt sjuka i covid-19. Men oppositionspartierna i KU lär vilja få fart på kritiken av regeringens pandemihantering igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.