Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens beslut om flyktingsituationen

<p>Regeringen höll pressträff på fredagen om flyktingsituationen.</p>
Foto: Christine Olsson/Tt
<p>Under pressträffen berättade Johansson om olika slags tält och visade upp två bilder på tält.</p>
<p>"Vi står inför den värsta internationella flyktingkrisen sedan andra världskriget och i Sveriges historia", säger Stefan Löfven.</p>

Flyktingar ska kunna placeras i tältläger i Sverige – det sa regeringen på en presskonferens i dag.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) höll tillsammans med statsminister Stefan Löfven en pressträff där de berättade om planerna.

– Det som sker just är att vi står inför den största humanitära insatsen. Men vi står upp för asylrätten och vi kommer att erbjuda olika former av boende, som enkla sängplatser. Nu är det tak över huvudet som gäller och skola till barnen, säger Stefan Löfven.

Under fredagsförmiddagen kallade statsministern Stefan Löfven till en extra pressträff på Rosenbad i Stockholm.

Under pressträffen tog Stefan Löfven upp flyktingarnas boendeform i Sverige. Men också att det kommer just nu mellan 120 000 och 150 000 människor innan året är slut. De flesta kommer från länder som Syrien och Eritrea, vilket innebär att de troligen kommer att få stanna i Sverige.

– Vi står inför den värsta internationella flyktingkrisen sedan andra världskriget och i Sveriges historia.

Han berättade att 8 899 flyktingar sökt asyl i Sverige – den senaste veckan. Det har gjort att det råder stor brist på lokaler och att regeringen nu ser på möjligheten att låta flyktingarna bo i tält.

– Det som sker just nu är den största humanitära insatsen i svensk historia. Det finns inget som tyder på att antalet människor kommer att minska och om det fortsätter i samma takt som nu kommer vi att få cirka 150 000 asylsökande i Sverige. Men jag vill understryka att vi väntar på en ny prognos från Migrationsverket, säger Stefan Löfven.

Ett ansträngt läge för Sverige

Statsministern sa även att Sverige står inför ett ansträngt läge och att regeringen måste göra allt för att hjälpa de asylsökande på bästa sätt.

– Vi står upp för asylrätten och vi kommer att erbjuda olika former av boende, som enkla sängplatser. Nu är det tak över huvudet som gäller och skola till barnen, säger Stefan Löfven.

Samtidigt poängterade Löfven att de asylsökande som får avslag snabbt ska skickas bort från Sverige.

Just nu har Sverige cirka 6 000 asylsökande som har fått avslag och ska skickas ut från Sverige.

– De som får avslag kommer att skickas i väg snabbt. Medan de andra får stanna, säger Löfven.

Alla samhällsaktörer behöver hjälpa till

Stefan Löfven beskriver situationen i Sverige som allvarlig och menade att alla samhällsaktörer måste hjälpa till.

– Regeringskansliet har aktiverat sina krishanteringsmotioner och på så sätt kan jag säga att alla kan relaterar till den här flyktingsituationen, säger Löfven.

Expressen har tidigare rapporterat att stödboende för ungdomar och barn ska kunna komma i gång redan den första januari. Stödboenden har inte lika höga krav på bemanning som dagens HVB-hem, som i första hand är avsedda för barn med stora behov av stöd och hjälp till exempel på grund av drogproblematik.

1 000 platser för asylsökande ungdomar

I första skedet handlar det om 1 000 platser för ungdomar mellan 16 och 20 år.

– Vi inför en form av stödboende som passar barnen bättre än HVB-hem. Vi hoppas att reformen träder i kraft i januari 2016, säger Åsa Regnér.

Gustav Fridolin (MP) pratade om att skolsituationen ser olika ut i olika kommuner för det asylsökande barnets skolgång.

Han förklarade också att han i detta akuta skede har "daglig kontakt" med landets kommuner i frågan.

– Det är de som tar det allra största ansvaret. En del som är allra viktigast för skolan handlar om sådant som att alla kommuner måste vara med och ta ansvar i den här situationen, säger han.

Han tog även upp vikten av de asylsökande barnen snabbt lär sig det svenska språket.

Fler lokaler

Även Morgan Johansson sa att flyktingsituationen är en av de värsta i svensk historia och att förslaget om tältläger är en möjlighet för de asylsökande att snabbt få boende.

Under pressträffen berättade Johansson om olika slags tält och visade upp två bilder på tält.

– Det här är uppvärmda tält och det måste ses som en möjlig boendeform, säger Morgan Johansson.

– Under den senaste veckan har cirka 7 000 flyktingar kommit till Sverige. Men det är siffror som vi inte har sett än, säger Morgan Johansson.

Han gick också in på hur regeringen ska få fram fler lokaler.

– För en vecka sedan att vi kanske kan hamna situationen att vi måste ta över vissa av kommunens anläggningar som skolgymnastik. Vi har ännu inte börjat, men möjligheten måste finnas, säger han och fortsatte:

– Vi måste fortsätta inventering av lokaler, inte bara statliga och offentliga, utan också ideellas.

Flyktingströmmen belastar Sveriges ekonomi

Stefan Löfven berättade också att den ökande flyktingströmmen väntas belasta Sveriges ekonomi kraftigt framöver. Men någon skattehöjning är ingenting som Stefan Löfven vill se nu.

– Vi har höjt landets samlade skatter. Vi har tagit bort alliansens ineffektiva åtgärd, den sänkta ungdomsarbetsgivaravgiften, för att få mer resurser. Det gör att vi nu kan satsa, säger han.

En del i det arbetet, framhåller Stefan Löfven, är den nationella samlingen för kommuner och landsting som regeringen kallat till och som fått namnet "Sverige Tillsammans". Den hålls på måndag i Stockholm.

– Samtalet mellan regeringen, kommunerna och landstingen är i gång, säger han.

Migrationsverket pressat

Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik meddelar att det blir MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som kommer få i uppdrag att bygga eventuella tältläger.

– Jag tror att alla är överens om att tält inte är bra, men nöden har ingen lag, säger han och tillägger:

– Det blir en stor utmaning att driva den här typen av läger. Det kräver stor omsorg och omtanke från vår sida för de människor som ska bo på det sättet. Vi kommer att ha mycket att göra.

"Allting går att lösa"

Samtidigt intensifierar Migrationsverket arbetet med att upphandla boenden – och jobbar nu för att få tillgång till anläggningar från flera myndigheter, bland andra Primärvården och Försvarsmakten.

Är det en situation som går att lösa?

– Ja, allting går att lösa. Och det är det regeringen har myndigheter till; för att lösa uppgifter och uppdrag. Det är precis vad vi kommer att göra nu, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.