Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringens beslut: Olagligt att överge sommarkatten

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Den nya lagen är framför allt till för att skydda sommarkatter.

Nu förbjuds elefanter och sjölejon på cirkus. 

Det blir även olagligt att överge sina husdjur – ett brott som ska kunna leda till upp till två års fängelse. 

– Med den nya lagstiftningen blir det väldigt tydligt att man har ett ansvar att inte överge sina djur, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

Den nya djurskyddslagen träder i kraft 1 april 2019, och ligger bakom en rad åtgärder regeringen klubbade igenom under onsdagen. 

Bland annat blir det nu förbjudet att överge sitt husdjur. 

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är lagen framför allt till för att skydda sommarkatter. 

– Särskilt på hösten överges många katter och blir förvildade. Med den här nya lagstiftningen blir det väldigt tydligt att man har ett ansvar att inte överge sina djur, säger han. 

Straffskalan ligger på alltifrån böter till två års fängelse. 

Elefanter och sjölejon förbjuds

Enligt Sven-Erik Bucht vill regeringen även utreda obligatorisk märkning och ett register för katter – för att enklare kunna hålla koll på ägaren. 

– Vi vet att det kan vara svårt att veta vems djur det från början har varit. Med ett register skulle det bli mycket lättare att veta vem som är ägaren, säger Sven-Erik Bucht. 

Även elefanter och sjölejon kommer att förbjudas på cirkus. 

– Svenska cirkusar har redan fasat ut det här. Däremot finns det utländska cirkusar som använder sig av sjölejon och elefanter. Nu kommer de inte få ta med sig de djuren, säger Sven-Erik Bucht. 

Djurens rätt: "Över 100 000 katter hemlösa" 

Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, tycker att den nya lagen visar på en utveckling som går åt rätt håll. 

– Det här är en väldigt positiv förändring. Vi hade gärna sett att de gått ännu längre och jobbat med en så kallad "positiv" lista i stället, där man listar vilka djur som får hållas på cirkus – i stället för att tvärtom, säger hon. 

Moa Richter Hagert är i överlag tveksam inför djurverksamhet på cirkus. 

– Hellre cirkus där folk som får betalt och uppträder frivilligt. I cirkusverksamheten i dag finns det en trend där allt fler väljer bort djur, säger hon. 

Djurens rätt står även bakom att en obligatorisk ID-märkning och registrering av katter införs i lagen. 

– Det finns en stor problematik med hemlösa djur. Över 100 000 katter är hemlösa i Sverige i dag, säger Moa Richter Hagert.