Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens besked: vill skärpa straffen för brott mot knivlagen

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Regeringen vill skärpa straffen för brott mot knivlagen. Det vanligaste straffet i dag är böter på 1 200 kronor. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att det ska leda till fängelse.

– Det är inte proportionerligt med böter om man går omkring med stora knivar på stan. Kniv ska man kunna ha i skog och mark och när man jagar och fiskar, men man ska inte gå omkring med det i gaturummet, säger han till TT.

En anledning till att regeringen vill skärpa straffen är att man ser en risk att de kriminella går över till andra vapen efter skärpningen av straffen för vapenbrott. Numera är minimistraffet två års fängelse, vilket leder till automatisk häktning.

Syftet med en skärpning av knivlagen är dock inte detsamma, vilket skulle kräva två års fängelse. Däremot anser Morgan Johansson att brott mot knivlagen ska ge fängelse, vilket nu ska utredas.