Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens besked: Nobbar V:s ultimatum

Frågan om marknadshyror får politikerna att hetta till
Nooshi Dagdgostar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Morgan Johansson.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson poängterar att SD ensamt har tillräckligt många mandat för att väcka misstroende mot Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch tror att Vänsterpartiet bluffar med sitt ultimatum.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

M och KD synar Nooshi Dadgostars ultimatum till Stefan Löfven – och uppmanar henne att kontakta SD. Även regeringen nobbar Vänsterpartiets krav.

– Vi kan inte dra tillbaka ett förslag som inte finns, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Men V-ledaren står på sig.

– Nu har jag gett 48 timmar till statsministern, jag inväntar fortfarande det, säger hon i ”Studio Ett”.

Vänsterpartiet gav Stefan Löfven ett ultimatum på tisdagen: skrota utredningen om fri hyressättning i nyproduktion av bostäder eller förhandla fram ett nytt förslag med Hyresgästföreningen. 

Partiledaren Nooshi Dadgostar krävde besked från regeringen inom 48 timmar, annars ska de gå vidare i processen för att fälla statsministern. Svaret kom tidigare än så. 

På eftermiddagen höll Morgan Johansson (S) en egen pressträff där han avfärdade Vänsterpartiets krav. Enligt justitieministern kan regeringen inte skrota det aktuella förslaget, eftersom det fortfarande är på remiss.

– Det här är svaret som vi ger, vi tycker inte det finns anledning att vänta 48 timmar. Svaret är att vi fortsätter. Min dörr står alltid öppen om de vill tala om frågan, säger Morgan Johansson.

Johansson: ”Stor politisk kris”

Han har tidigare lyft ett par punkter där regeringen anser att utredningen brister, som man vill komplettera för att gå hyresgästernas intressen till mötes. Förslaget väntas bli färdigt först i höst.

– Innan de vet hur regeringen landat i förslaget kanske man ska avstå att använda det kraftigaste verktyget vi har i svensk politik. Avsätts regeringen har vi en stor politisk kris bakom hörnet.

Morgan Johansson tycker även att kravet på att förhandla ett nytt förslag med Hyresgästföreningen är orimligt.

– Vi har nära kontakt med Hyresgästföreningen. De har suttit i utredningen och kommer vara en viktig remissinstans. Men jag vill markera att en regering inte bara kan prata med en part, vi måste prata med fastighetsägare, säger han.

Dadgostars svar

Justitieministern säger att Vänsterpartiet är oseriösa och omdömeslösa när de hotar med regeringskris, men att han utgår från att de menar allvar. 

– Det här är ingen lek. Jag vill därför uppmana alla att tänka igenom situationen och inte ta förhastade beslut.

Nooshi Dadgostar svarar i Sveriges Radios ”Studio Ett” att hon fortfarande kommer ge Stefan Löfven fram till torsdag förmiddag att återkomma i frågan.

– Nu har jag gett 48 timmar till statsministern, jag inväntar fortfarande det. Annars finns inget förtroende för regeringen i den här riksdagen. Då kommer förtroendet för statsministern behöva prövas på ett eller annat sätt, säger hon.

M och KD synar hotet

Vänsterpartiet måste dock ha hjälp från ett annat parti för att väcka misstroende, eftersom det kräver 35 mandat, sedan behövs 175 mandat för att avsätta Löfven. Och KD är inte imponerade av utspelet.

Enligt Ebba Busch bör Nooshi Dadgostar göra gemensam sak med Jimmie Åkesson, som också är emot marknadshyror, för att visa att hon menar allvar. Hittills har V inte velat stödja sig på SD.

– Vill Vänsterpartiet trovärdiggöra sitt hot, då bör Dadgostar lyfta luren till Åkesson. Det är där hon har stöd i sak och deras röster krävs också i en skarp omröstning, säger hon.

Även Moderaterna synar hotet. Gruppledaren Tobias Billström säger i en skriftlig kommentar:

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer och behålla en dålig regering. Vi tycker tvärtom: vi är för bra reformer och vill byta ut en dålig regering. Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det.

SD ställer upp på misstroende

Sverigedemokraterna anklagar också Nooshi Dadgostar för att bluffa, men säger sig vara villiga att stötta ett misstroende. Jimmie Åkesson stämmer in med Ebba Busch och uppmanar Dadgostar att höra av sig.

”Att ringa mig kan vara en klok väg framåt, Nooshi”, skriver han på Facebook.

Vänsterpartiet vill i nuläget inte svara på hur de kommer agera om SD väljer att väcka misstroende på egen hand. Jimmie Åkesson säger i en kommentar att den möjligheten finns, utan att utveckla om det kan bli aktuellt. 

– Jag och Sverigedemokraterna anser att regeringen Löfven är så pass skadlig för Sverige att vi kommer att ta varje givet tillfälle att avsätta statsministern. Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende.

SSU anklagar Annie Lööf

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU delar kritiken mot hyresreformen – och hävdar att bollen nu ligger hos Centerledaren Annie Lööf.

– Det finns en person som har makten att sätta stopp för denna cirkus. Det är Annie Lööf. Det är hon som försatt Löfven i denna sits genom ultimatum om att inte förhandla med V, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Men Centerpartiet står fast vid förslaget. Gruppledare Anders W Jonsson kommenterar:

– Det som nu ska genomföras är fri hyressättning i nyproduktion, hyrorna i befintliga lägenheter kommer inte påverkas. För detta finns bred majoritet i Sveriges riksdag. Om Vänsterpartiet vill kroka arm med Sverigedemokraterna och driva Sverige mot en regeringskris och ett extraval så får de ta fullt ansvar för detta.

V-ledaren om hotet om misstroendevotum mot Stefan Löfven: ”Här går vår gräns”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.