Kritik har riktats mot den nya regeringen efter att Dagens ETC i fredags rapporterade att regeringen inte förlänger statsbidragen till Svenska kommittén mot antisemitism utbildningsprojekt kring hågkomstresor, vilket syftar till till att utbilda högstadieungdomar och deras lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism.
C-ledaren Annie Lööf var kritisk. Liksom före detta justitieministern Morgan Johansson (S).
Men nu meddelar kulturminister Parisa Liljestrand att SKMA fortsatt ska få stöd.
– Hågkomstresorna kommer att vara en viktig del i av det här större ambitiösa paketet, och där kommer det också finnas pengar till SKMA. Jag har pratat med SKMA och varit väldigt tydlig med att arbetet mot antisemitism är en prioriterad fråga för regeringen, säger kulturministern till DN.
Hon vill dock inte gå in på vilka summor det gäller.
Willy Silberstein: Märklig process
SKMA kontaktades av regeringen under lördagen. Och beskedet var alltså att kommittén fortsatt ska få stöd.
– Den processen måste jag säga är lite märklig eftersom SKMA inte har hört ett ljud om det här fram till i dag, säger Willy Silberstein och fortsätter:
– Om regeringen har planerat för att vi ska jobba med de här frågorna så är det ju ganska självklart att man under den processen kontaktar oss och frågar om vi har möjlighet att göra detta. Det är inte självklart.
– Intrycket blir att det här har påverkats av intervjun med ETC och debatten som varit ganska hätsk och innehållit mycket kritik.
Enligt Willy Silberstein måste en hel del frågetecken nu rätas ut.
– Jättebra att regeringen kommer med ett paket med ett antal åtgärder. Jättebra att SKMA kommer att få förtroendet att fortsätta med hågkomstprojektet. Men det finns massa frågor kvar innan jag är nöjd, inte minst hur omfattande hågkomstprojektet blir.
Efter debatten: ”Fantastisk respons”
Willy Silberstein säger att debatten i sociala medier visat att det finns ett stort stöd för SKMA och deras arbete mot antisemitism.
– Det har varit en fantastisk respons där väldigt många stödjer oss, säger han.
Vi var i kontakt med Caroline Opsahl, kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare, under fredagen. Hon uppgav då att arbetet för att sprida kunskap om Förintelsen är en prioriterad fråga för regeringen.
”De särskilda statliga pengarna till hågkomstresor på 5 miljoner kronor år 2020 och 6 miljoner 2021 och 2022 var tillfälliga, den tidigare regeringen satte ett stoppdatum i år för den satsningen. Den nuvarande regeringen arbetar nu intensivt med nya satsningar, även vad gäller hågkomstresor”, skrev Opsahl bland annat i ett SMS till Expressen.