Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens besked – efter kritikstormen

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till DN att SKMA fortsatt ska få stöd.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Willy Silberstein, ordförande för SKMA, är försiktigt positiv till beskedet.
Foto: SVEN LINDWALL

Regeringen vänder efter den upprörda debatten om slopade bidrag till Svenska kommittén mot antisemitisms utbildningsprojekt kring hågkomstresor.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till DN att SKMA fortsatt ska få stöd.

Ordförande Willy Silberstein är försiktigt positiv till beskedet.

– Det kommer lite sent. Tajmingen föranleder en del frågetecken, säger han.

Kritik har riktats mot den nya regeringen efter att Dagens ETC i fredags rapporterade att regeringen inte förlänger statsbidragen till Svenska kommittén mot antisemitism utbildningsprojekt kring hågkomstresor, vilket syftar till till att utbilda högstadieungdomar och deras lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism.

C-ledaren Annie Lööf var kritisk. Liksom före detta justitieministern Morgan Johansson (S).

Men nu meddelar kulturminister Parisa Liljestrand att SKMA fortsatt ska få stöd.

– Hågkomstresorna kommer att vara en viktig del i av det här större ambitiösa paketet, och där kommer det också finnas pengar till SKMA. Jag har pratat med SKMA och varit väldigt tydlig med att arbetet mot antisemitism är en prioriterad fråga för regeringen, säger kulturministern till DN.

Hon vill dock inte gå in på vilka summor det gäller.

Willy Silberstein: Märklig process

SKMA kontaktades av regeringen under lördagen. Och beskedet var alltså att kommittén fortsatt ska få stöd.

– Den processen måste jag säga är lite märklig eftersom SKMA inte har hört ett ljud om det här fram till i dag, säger Willy Silberstein och fortsätter:

– Om regeringen har planerat för att vi ska jobba med de här frågorna så är det ju ganska självklart att man under den processen kontaktar oss och frågar om vi har möjlighet att göra detta. Det är inte självklart.

– Intrycket blir att det här har påverkats av intervjun med ETC och debatten som varit ganska hätsk och innehållit mycket kritik.

Enligt Willy Silberstein måste en hel del frågetecken nu rätas ut.

– Jättebra att regeringen kommer med ett paket med ett antal åtgärder. Jättebra att SKMA kommer att få förtroendet att fortsätta med hågkomstprojektet. Men det finns massa frågor kvar innan jag är nöjd, inte minst hur omfattande hågkomstprojektet blir.

Efter debatten: ”Fantastisk respons”

Willy Silberstein säger att debatten i sociala medier visat att det finns ett stort stöd för SKMA och deras arbete mot antisemitism.

– Det har varit en fantastisk respons där väldigt många stödjer oss, säger han.

Vi var i kontakt med Caroline Opsahl, kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare, under fredagen. Hon uppgav då att arbetet för att sprida kunskap om Förintelsen är en prioriterad fråga för regeringen.

De särskilda statliga pengarna till hågkomstresor på 5 miljoner kronor år 2020 och 6 miljoner 2021 och 2022 var tillfälliga, den tidigare regeringen satte ett stoppdatum i år för den satsningen. Den nuvarande regeringen arbetar nu intensivt med nya satsningar, även vad gäller hågkomstresor”, skrev Opsahl bland annat i ett SMS till Expressen.


Kanye West: ”Fanns bra saker med Hitler”

Under ett besök hos Alex Jones som driver kontroversiella Infowars uttalade sig Kanye West om Hitler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.