Inte ens var fjärde väljare skulle rösta på Stefan Löfven om det vore val i dag. På VU-mötet och det efterföljande partistyrelsemötet diskuterades möjliga lösningar på krisen – men någon Plan B presenterades inte. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TTInte ens var fjärde väljare skulle rösta på Stefan Löfven om det vore val i dag. På VU-mötet och det efterföljande partistyrelsemötet diskuterades möjliga lösningar på krisen – men någon Plan B presenterades inte. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TT
Inte ens var fjärde väljare skulle rösta på Stefan Löfven om det vore val i dag. På VU-mötet och det efterföljande partistyrelsemötet diskuterades möjliga lösningar på krisen – men någon Plan B presenterades inte. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TT
Magdalena Andersson, finansminister om siffrorna: "Det är en för dålig siffra. Nu är det viktigt att vi är väldigt tydliga inför väljarna." Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLMagdalena Andersson, finansminister om siffrorna: "Det är en för dålig siffra. Nu är det viktigt att vi är väldigt tydliga inför väljarna." Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Magdalena Andersson, finansminister om siffrorna: "Det är en för dålig siffra. Nu är det viktigt att vi är väldigt tydliga inför väljarna."

 Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Ibrahim Baylan, energiminister om siffrorna: "Det är naturligtvis ingenting man kan vara nöjd med. Nu måste vi göra vårt yttersta för att visa människor att vi brinner av iver att ta oss an de verkliga samhällsutmaningarna." Foto: IBLIbrahim Baylan, energiminister om siffrorna: "Det är naturligtvis ingenting man kan vara nöjd med. Nu måste vi göra vårt yttersta för att visa människor att vi brinner av iver att ta oss an de verkliga samhällsutmaningarna." Foto: IBL

Ibrahim Baylan, energiminister om siffrorna: "Det är naturligtvis ingenting man kan vara nöjd med. Nu måste vi göra vårt yttersta för att visa människor att vi brinner av iver att ta oss an de verkliga samhällsutmaningarna."

 Foto: IBL
Näringsminister Mikael Damberg om siffrorna: "Det är ingenting man kan vara nöjd med. Vi har haft en väldigt stökig parlamentariskt situation. Det har också drabbat regeringen." Foto: Tomas LeprinceNäringsminister Mikael Damberg om siffrorna: "Det är ingenting man kan vara nöjd med. Vi har haft en väldigt stökig parlamentariskt situation. Det har också drabbat regeringen." Foto: Tomas Leprince

Näringsminister Mikael Damberg om siffrorna: "Det är ingenting man kan vara nöjd med. Vi har haft en väldigt stökig parlamentariskt situation. Det har också drabbat regeringen."

 Foto: Tomas Leprince

Regeringens analys: Vi har varit otydliga

Publicerad

Det är flyktingkrisens fel att siffrorna störtdyker för Socialdemokraterna.

Och väljarnas.

Så ser Löfven-regeringens katastrofanalys ut efter opinionsraset.

– Vi har varit för otydliga med vilka beslut vi fattat, säger finansminister Magdalena Andersson.

Expressens och Demoskops väljarbarometer slog på fredagen ned som en bomb bara timmar innan Stefan Löfven klev in på sammanträdet med verkställande utskottet i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Den nya skräcksiffran: 23 procent.

Inte ens var fjärde väljare skulle rösta på Stefan Löfven om det vore val i dag.

På VU-mötet och det efterföljande partistyrelsemötet diskuterades möjliga lösningar på krisen – men någon Plan B presenterades inte.

Analysen: Beror på flyktingkrisen

Partiledningens analys är att opinionsraset beror på flyktingkrisen och det svåra parlamentariska läget. Och på att väljarna inte förstår att regeringen faktiskt hanterar asylpolitiken på ett bra sätt.

– Vi har varit för otydliga med vilka beslut vi har fattat, med både gränskontroller, id-kontroller och att vi kommer att ha en asyllagstiftning som är på EU:s miniminivå, hävdar finansminister Magdalena Andersson.

Partistyrelseledamoten Janne Rudén, förbundsordförande i fackförbundet SEKO:

– I grund och botten har vi en bra politik. Men jag skulle vilja påstå att den skyms väldigt mycket av flyktingkrisen. Vi måste bli tydligare i flyktingpolitiken.

En av ministrarnas talepunkter efter gårdagens VU-möte handlar också om att misstro och ifrågasätta de opinionsmätningar som bekräftar S-raset. Budskapet som partiledningen vill sprida till alla S-företrädare lyder:

"Det är på valdagen det avgörs."

Baylan: "Det handlar alltid om valdagen"

Energiminister Ibrahim Baylan, tidigare S-partisekreterare, säger just det.

– Det handlar alltid om valdagen. Det är då val avgörs, konstaterar han, och fortsätter:

– Nu gäller det för oss att samla ihop oss och se till att lägga fram en konstruktiv politik för att se till att lösa de samhällsutmaningar som finns i Sverige i dag.

Näringsminister Mikael Damberg, som av många spås bli Stefan Löfvens efterträdare som partiledare, deltog på gårdagens möte med verkställande utskottet.

Enligt honom finns en plan för att återvinna väljarnas förtroende.

– Vi är fullt fokuserade på att jobba strategiskt med de stora frågor som Sverige står inför: flyktingkatastrofen, arbetslösheten och skolresultaten.

Den tidigare S-partisekreteraren Lars Stjernkvist, i dag kommunalråd i Norrköping, lanserar i stället en riskfylld idé.

– Bryt allt samarbete med Vänsterpartiet, omedelbart, föreslår han.

– Man kan inte först förhandla fram uppgörelser med Vänsterpartiet, och sedan sätta sig med de andra.

Andersson: Bra samarbete med V

Enligt Jonas Sjöstedt är Lars Stjernkvist "en av de socialdemokrater som alltid vill samarbeta mer med borgerliga partier".

– I Norrköping, där han styr, slängde han ut Vänsterpartiet ur styret och sedan privatiserade han äldreomsorgen. Det är den typen av politik han är ute efter, men jag tror inte att det gör de socialdemokratiska väljarna så glada.

Frågan är känslig för Stefan Löfven – som flera gånger betonat att den nuvarande regeringen är en samarbetsregering.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Vänsterpartiet. Det är flera reformer som de fått igenom som jag är väldigt stolt över, säger finansminister Magdalena Andersson, och Mikael Damberg fyller i:

– Vi är en samarbetsregering. Vi samarbetar med Vänsterpartiet i vissa budgetfrågor och med de borgerliga partierna i svåra frågor som är viktiga för Sverige. Vi måste samarbeta mer, inte mindre.

På frågan om Löfven borde ombilda regeringen, svarar näringsministern:

– Den frågan ska du inte ställa till mig utan till Stefan Löfven. Det är statsministern som bestämmer hur regeringen ska se ut. Vi jobbar på och har fokus på de ansvarsområden vi har.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag