Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill tillåta psalmer på skolavslutningar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tycker att vi ska vårda vårt kulturarv", säger Jan Björklund.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / Tt

STOCKHOLM. Regeringen vill ändra i skollagen så att det återigen blir tillåtet att sjunga psalmer på skolavslutningar i kyrkan.

– Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.

Han uppger att en präst får vara med och "utföra vissa konfessionella handlingar, som att läsa Julevangeliet".

Men elever får inte tvingas att delta i kollektiv bön eller trosbekännelse.

Bakgrunden är Skolverkets riktlinjer för skolavslutningar som togs fram förra året, i vilka det direkt förbjuds att ha religiösa inslag som psalmer och evangelium i skolavslutningarna.

– Jag tycker att vi ska vårda vårt kulturarv. Att fira skolavslutning i kyrkan har på många håll i Sverige skett i generationer. Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger Björklund till SvD.

Wejryd positiv

Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan, är positiv till förslaget och tror att det kommer att underlätta. Tidigare har det rått en osäkerhet i frågan, anser han.

– Om man inte får sjunga "Stilla natt" eller "Nu tändas tusen juleljus" i den lokal där de hör hemma blir det väldigt konstigt. Då tror jag nästan att man som elev kan känna sig inkompetensförklarad, säger Wejryd till TT.

Nu hoppas han att det blir tydligare vad som är tillåtet.

– Vi vet att kyrka och skola är skilda åt. Det här handlar om ett kulturarv man ska ha tillgång till, det är inte fråga om något medlemsvärvande för oss.

Ska man få sjunga psalmer på skolavslutningar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.