Regeringen vill skärpa taxireglerna. Det skriver infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Robin Aron

Regeringen vill skärpa taxireglerna. Det skriver infrastrukturminister Anna Johansson (S).

 Foto: Robin Aron

Regeringen vill skärpa reglerna för taxibolag

Publicerad

Regeringen vill skärpa reglerna för taxibranschen.

Nya tekniska lösningar som tillåter taxameter i mobiltelefonen och organiserad samåkning, till exempel Uberpop, ska nu granskas i en nytillsatt utredning.

– Det är inte tekniken eller tjänsterna som är problemet. Det är ett problem om man bedriver en tjänst på kommersiell grund, men inte skattar, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

De senaste åren har ny teknik lett till flera nya alternativ för människor som vill åka taxi. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska undersöka hur man bättre kan få den nya tekniken att samspela med det i dag något utdaterade regelverket.

– Detta är en bransch som totalt sett behöver skärpas upp. Det finns åtskilliga rapporter från senare tid som visar på att detta är ett ganska stort problem, särskilt i storstäderna, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

När nyheten presenterades på torsdagen så pekade ministern på två prioriterade utredningsmål: En genomgång av möjligheten att få dispens att köra utan taxameter samt en tydligare gränsdragning för när kollektiv samåkning ska klassas som kommersiell.

– Vi vill se om det är möjligt att ta bort dispensen helt och hållet, säger Anna Johansson.

– Samåkning mellan privatpersoner är positivt och bör uppmuntras, men vi vill samtidigt stävja de tendenser som finns att man säljer samåkning som en tjänst där någon tar betalt.

Problem med utebliven skatt

I båda av de två fallen skulle skärpningar slå mot uppstickarbolaget Uber, som flera gånger har hamnat i infekterade strider mot Transportstyrelsen, för rätten att använda sig av ett eget taxametersystem som går via konsumentens mobiltelefon.

På senare tid har också tjänsten Uberpop, som låter privatpersoner plocka upp passagerare mot betalning utan att körningarna registreras som taxiverksamhet.

Men Anna Johansson menar att regeringens utredning inte riktar sig mot Uber, utan mot teknikskiftet i branschen.

– Den här utredningen ska inte titta på enskilda företag, säger ministern och fortsätter:

– Uber är exempel på ett företag som har utvecklat nya tjänster. Det i sig är inte alls problematiskt. Men om man har ett företag och tjänar pengar på det, men inte skattar, då är det ett problem.

Utredningen ska vara klar i juli nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag