Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill skapa valideringscentrum

Ylva Johansson, S, arbetsmarknadsminister

Antalet flyktingar till Sverige är det högsta på länge och många välutbildade flyktingar får vänta länge på att komma in på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, jobbar nu för att få ett nationellt valideringscentrum och har påbörjat samtal mer parterna i hopp om att lösa frågan.

– Jag har påbörjat lite samtal med parterna om det är möjligt att med partsamverkan hitta vägar för nyanlända in på arbetsmarknaden, säger hon i Agenda i SVT.

Enligt Migrationsverkets prognos som presenterades i veckan kan 95 000 personer komma att söka asyl i Sverige nästa år.

Och det handlar inte om någon tillfällig topp.

Vissa kommuner i landet tar knappt emot några flyktingar alls medan andra tar emot desto fler. I veckan gick Stefan Löfven ut och sa att det kan komma att införas straffavgifter för de som inte tar emot flyktingar.

Många kommuner menar att det är bostadsbrist i kommunerna och att de därför inte kan ta emot flyktingar.

Vill få högutbildade i arbete

Men det är inte den enda utmaningen. Flyktingarna som kommer hit är ofta högutbildade, men vägen in i arbetslivet är ofta svår och tar ofta lång tid.

- Jag vill bli skattebetalare som andra, säger en flykting i ett inslag i Agenda som väntar på att få sin läkarlegitimation godkänd i Sverige - något som ofta tar lång tid och som fått kritik.

Ylva Johansson, S, arbetsmarknadsminister, gav sitt svar på hur man skulle lösa problemet.

– Här måste dels olika myndigheter jobba tillsammans på ett annat sätt men också att vi vill ha ett nationellt valideringscentrum som kan ta hand om alla de här valideringarna på ett mycket snabbare sätt. Jag tror att många har upplevt att staten är splittrad, det är migrationsverket, det är arbetsförmedlingen, det är socialstyrelsen, det är olika delar som ska samverka och det är det minsta man kan begära, att staten håller ihop, säger Ylva Johansson i programmet.

Svantesson självkritisk

I dagsläget var 371000 personer i åldern 16-64 år inskrivna hos landets arbetsförmedlingar i september. I Agenda debatterade hon med Elisabeth Svantesson (M), tidigare arbetsmarknadsminister, om vilken politik regeringen ska föra.

Elisabeth Svantesson var självkritisk till att de inte lyckats med valideringssystemet.

– Vi har inte lyckats tillräckligt bra i den frågan, sa en självkritisk Elisabeth Svantesson i Agenda.

Ylva Johansson lovade mer pengar till kompletterande utbildningar och att etableringssystemet ska göras om.

Samtidigt säger den nytillträdde arbetsmarknadsministern i SVT att hon vidtagit åtgärder för att påskynda nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

- Vi lägger om politiken i viktiga avseenden. Inte i alla, men några, lotsarna, att vi vill satsa mer på akademikerna så att de får kompletterade utbildningar. Men jag tror att det behövs mer, ett helt annat samarbete, att staten behöver bjuda till i samarbete med kommunerna. Och vill jag säga, jag har påbörjat lite samtal med parterna om det är möjligt att med partsamverkan hitta vägar för nyanlända in på arbetsmarknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.