Regeringen vill satsa miljarder på snabbtåg

Snabbtåg på sträckan Stockholm-Linköping, och dubbelspår Göteborg-Borås.
Det är två satsningar som alliansen lagt fram i dag.
– Jag är väldigt glad att vi kan presentera Ostlänken i dag, säger Centerpartiets Annie Lööf.

Alliansen firar åtta år tillsammans med en tågresa från Stockholm till Linköping. Efter den obligatoriska tårtan, med orange marsipan, delas ett femsidigt dokument ut med satsningar på 55 miljarder kronor tilljärnvägen från 2013 och framåt.
– Det kommer att skapa förbättrade möjligheter att pendla, bättre klimat men också en bättre godstrafik, säger Annie Lööf.

Ny station på Skavsta

Ostlänken ska göra att fler snabbtåg kan gå mellan den sträcka som alliansen i dag tillryggalägger. Dessutom ska satsningen göra att Skavsta flygplats får en station.
Bara för två år sedan sa finansminister Anders Borg att Ostlänken aldrig skulle bli av för att de ekonomiska kalkylerna inte höll. Men de problemen ser man inte i dag.
– Jag tror att det är jätteviktigt att komma ihåg att alla beslut fattas i den situation som då råder. Vi har varit i situationer som varit bekymmersamma, säger Göran Hägglund (KD).

Men det är inte bara nybyggnationer. Drift och underhåll, för att komma åt problem med förseningar, får också 20 miljarder.

– Är det här en garanti för att varje tåg ska gå i tid? Det kan vi inte garantera, säger Göran Hägglund.

– Men tågtrafiken ska vara att lita på, fortsätter Kristdemokraternas partiledare.
Att planerna sträcker sig längre än valet 2014 – byggandet av Ostlänken är tänkt att starta 2017 – ser inte alliansen som ett problem.

– Jag är beredd på att sätta en peng på att oppositionen inte kommer att lägga mindre pengar på det här området, utan de lägger sig på den här nivån eller bjuder över, säger Göran Hägglund.

Ökad möjlighet att pendla

Alla partiledare pratar sig varma för de ökade möjligheterna att pendla och att utbyggnaden av järnvägen kommer att påverka näringslivet positivt. Men hur många jobb det konkret kan ge vill man inte gå in på.
– Ingen av oss har lust presentera det i siffror men självklart påverkar snabbare och bättre förbindelser näringslivet, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund.
Den satsning på järnvägen som alliansen i dag presenterat är en del av budgetpropositionen som kommer att läggas fram den 20 september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.