Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill öppna museum om Förintelsen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.
Foto: DAMIAN KLAMKA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Kulturminister Amanda Lind (S)
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
”Regeringen kommer att gå vidare med utredarens förslag om att inrätta Sveriges museum om Förintelsen som ett självständigt museum”, skriver ministrarna i DN Debatt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Regeringen vill öppna ett museum om Förintelsen i Stockholm, enligt Stefan Löfven, Anna Ekström och Amanda Lind. 

”Förintelsen och minnet av den är en angelägenhet för alla i vårt land”, skriver ministrarna i en debattartikel i Dagens Nyheter

Sommaren 2018 föreslog Förintelseöverlevaren Max Safir att ett museum borde inrättas i Sverige. 

Och i onsdagens Dagens Nyheter, på dagen 76 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades, meddelar regeringen att det kan bli verklighet. 

I DN Debatt skriver statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och kulturminister Amanda Lind att regeringen vill inrätta ett självständigt museum om Förintelsen i Stockholm. 

”Morden, förföljelsen och det fruktansvärda lidandet som drabbade det judiska folket, romerna och miljontals andra offer för nazismen har lämnat ett outplånligt ärr över Europa. Även om mördandet inte ägde rum på svensk mark kom Sverige att både påverka och påverkas av det som skedde. Förintelsen är också en del av Sveriges historia”, skriver ministrarna i debattartikeln. 

Öppnas nästa år

Bedömningen är att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli 2022. Men först ska en särskild museibyggnad etableras. Var och hur ska regeringen återkomma till. 

Att placera museet i Stockholm underlättar för skolelever och allmänheten runtom i landet att komma på besök, menar ministrarna. 

Hédi Fried överlevde Förintelsen och kan vittna om vad som hände. Dessutom hamnade hon nyss i politikens centrum Vi har utsett henne till Årets kvinna 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.