Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill kunna porta butikstjuvar

Dagens toppnyheter – inrikes.
Morgan Johansson.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen vill kunna porta de som begår upprepade stölder mot butiker.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Personer som begår upprepade stölder ska kunna portas från butiker, enligt regeringen.

– Vi kan inte ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Sveriges Radio Ekot. 

Att bryta mot tillträdesförbudet ska kunna ge upp till sex månaders fängelse.

– Jag har träffat många handlare som tycker att det är angeläget att vi går vidare med det här, säger Morgan Johansson till radion.

I förslaget som utretts på uppdrag av regeringen finns också frågan om att förbjuda människor att besöka badanläggningar och bibliotek. Där är det mer oklart om regeringen vill gå vidare.

– Men jag stänger ingen dörr för den delen heller, men eftersom vi har fått en del remissinvändningar på just detta, huruvida det behövs, så vill jag gärna kontrollera det först, säger Johansson.

Förslaget har fått kritik från JO

Statsminister Stefan Löfven sade tidigare under hösten att han såg problem med förslaget, som fick kritik av remissinstanser som JO, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet. Även utredaren själv hade invändningar, och hänvisade till att förslaget innebär inskränkningar i rörelsefriheten, som är grundlagsstadgad.

Samtidigt har bland annat Moderaterna drivit på frågan, som har stöd av en majoritet i riksdagen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.