Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill kunna åtala förintelseförnekare

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill kriminalisera förintelseförnekande.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barn och ungdomar i koncentrationslägret Auschwitz i januari 1945, när lägret befriades av sovjetiska styrkor.
Foto: SUB / AP TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill göra det olagligt att förneka Förintelsen, rapporterar Sveriges radio Ekot

En av orsakerna är att allt fler människor som överlevde Förintelsen går bort – vilket gör det enklare för förintelseförnekare att sprida falsk propaganda. 

– Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten. Det får inte glömmas. Och de som försöker få världen att glömma, och försöker blanda bort korten, måste stå till svars, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot. 

Sverige vill följa efter ett antal andra EU-länder och kriminalisera förnekande av Förintelsen, rapporterar Sveriges radio Ekot under onsdagen. 

Morgan Johansson: ”Ska kunna åtalas för hets mot folkgrupp”

Regeringen ska tillsätta en parlamentarisk kommitté med företrädare från samtliga riksdagspartier för att utreda frågan. 

– Jag vill ha en ordning där det klart framgår att den som förnekar att Förintelsen ägt rum, och driver propaganda i den riktningen, den ska då kunna åtalas för hets mot folkgrupp, säger Morgan Johansson till Ekot. 

Regeringen: Högerextrema rörelser växer och utgör större hot

Det finns tre orsaker till satt regeringen anser att tiden är inne för att kriminalisera förintelseförnekande. 

Dels att högerextrema rörelser har växt och anses utgöra ett större hot. Dels att det blivit lättare att sprida falsk propaganda i sociala medier. 

– Det tredje skälet är att vi tyvärr också ser med tidens gång att allt fler ögonvittnen till Förintelsen går ur tiden. Snart finns det inte några ögonvittnen kvar i livet, och det är klart att då blir det också enklare för de som vill förneka Förintelsen att sprida misstro om detta, säger Morgan Johansson till Ekot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.