Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill kartlägga korruptionsbrotten

Nya förslaget: Ska kunna tvinga misstänkta att öppna mobilen
Justitieminister Morgan Johansson, S.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är inte så fritt från korruption – det är ett växande problem som kriminella nätverk utnyttjar, enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Nu vill regeringen kartlägga brotten och kanske skärpa straffen.

– Vi kommer att ta initiativ till en bred översyn av förekomsten av otillåten påverkan på myndigheter och förvaltningar och även i det privata, säger Morgan Johansson.

Korruptionsbrott och otillåten påverkan är en del av de kriminella nätverkens taktik, har Brottsförebyggande rådet (Brå) konstaterat i en rapport. Syftet är att genom trakasserier, hot och våld underlätta annan brottslighet och dra nytta av välfärden.

De kan handla om att påverka myndighetspersoners agerande eller påverka någon till passivitet. Otillåten påverkan i form av korruption är också en metod för att få inflytande över offentlig upphandling, enligt Brå.

”Inte så säker”

Polisen har efterlyst en bred översyn av korruptionsbrotten och nu går regeringen myndigheten till mötes.

– Här börjar resonemanget om att Sverige är ett land som i väldigt hög utsträckning varit förskonat från korruption, mutor, att man hotar sig till olika förmåner. Jag är inte så säker på att det är så längre, säger Morgan Johansson.

– Jag ser att det finns ett växande problem där en del av de kriminella nätverken använder sitt våldskapital för att påverka socialtjänsten till exempel, när det gäller omhändertagandet av barn eller personal i hälso- och sjukvården, ambulansförare, Försäkringskassan och Skatteverket.

Utesluter inget

Justitie- och inrikesministern drar en parallell till en utredning om bidragsbrott och fusk och fiffel i välfärdssystemet som genomfördes förra mandatperioden. Då gavs en särskild utredare i uppdrag att ”trycktesta våra offentliga system”, som Johansson uttrycker det.

Fusk med folkbokföring och arbetskraftsinvandring visade sig stora, fortsätter han.

– Jag vill göra motsvarande breda översyn och se över riskerna för otillåten påverkan och att kriminella gäng använder sig av det här och ge en särskild utredare i uppdrag att lämna en rad förslag.

Straffet för mutbrott och trolöshet mot huvudman, vilket är de tydligaste korruptionsbrotten, är böter eller fängelse i högst två år, vid grova brott upp till sex år. Johansson utesluter inte höjda straff.

– Jag utesluter inga åtgärder alls.

En utredning ska tillsättas i början på nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.