Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis.

Det ska även bli lättare att söka igenom kriminellas mobiltelefoner.

Brottsbekämpande myndigheter kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans.

– Det här får ganska bred effekt. Det är väldigt efterfrågat från de brottsbekämpande myndigheterna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

En utredning presenterade åtgärder på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket inte är möjligt i dag.

– Det blir en skyldighet att medverka, säger Morgan Johansson.

Samtidigt vill regeringen slopa ett förbud om att beslagta meddelanden mellan anhöriga. I dag är det bara tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet.

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen.

– Man kommer att få tillgång till ökad information, säger Morgan Johansson, och nämner våld mot kvinnor och hedersbrott som brott där de nya metoderna kan tillämpas.

Hans förhoppning är att de nya reglerna ska vara i kraft vid halvårsskiftet nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.