Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill hjälpa Ukraina med stridsvagnar

Rysslandsexperten Inga Näslund från Olof Palmes internationella center om beskedet att Tyskland skickar Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina hur det påverkar kriget.
Leopard 2.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Sverige ska på fredagen delta i ett möte med andra länder som har tyska stridsvagnar av modellen Leopard för att utröna hur en del ska kunna skickas till Ukraina.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att möjliggöra att även skicka stridsvagnar till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson till TT.

– Jag utesluter ingenting, vare sig möjlighet att skicka stridsvagnar eller att bidrag med underhåll, utbildning eller logistik, framhåller Jonson.

Sverigedemokraterna har begärt att regeringen ska sondera terrängen för att se om några av Sveriges Leopardvagnar – kallade stridsvagn 122 – kan skickas, vilket SR Ekot har rapporterat om.

Försvarsmakten ska bedöma

Pål Jonson aviserar instruktioner till Försvarsmakten och Försvarets materielverk i stridsvagnsfrågan.

– Det är viktigt att Sveriges bidrag är realistiskt och ger bästa möjliga effekt och för det behöver vi Försvarsmaktens bedömning och en bra och effektiv internationell koordinering, säger Jonson.

Han säger dock att fokus just nu är att få iväg delarna i det stora stödpaketet som regeringen lade fram förra veckan på över 4 miljarder.

Där ingår 50 toppmoderna stridsfordon av typen CV90, pansarvärnsrobotar, bland annat, samt förberedelser för att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Det råder ingen tvekan om att Ukraina behöver stridsvagnar men de behöver också stridsfordon och kvalificerade artillerisystem för att stärka sin förmåga och trycka tillbaka Ryssland.

”Löpande dialog”

Jonson säger att en viktig avstämning om stridsvagnar kommer att ske när länderna som senast möttes på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland möts igen den 14 februari. Dagen efter håller Natos försvarsministrar möte i Bryssel.

– Vi kommer att ha en löpande dialog med Försvarsmakten, säger Jonson om planeringen inför den 14 februari,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.