Regeringen vill ha elitklasser för mattesnillen

Publicerad
Regeringen vill ha elitklasser för unga mattesnillen.
Förbudet mot antagningsprover ska avskaffas.
- Den socialdemokratiska jantelagen som gäller de teoretiska ämnena ska bort, säger utbildningsminister Jan Björklund till SvD.
Superelever ska kunna gå i superklasser.
Och det ska bli möjligt att gallra fram eliten med antagningsprover.
I juni presenterar utbildningsminister Jan Björklund ett förslag till ny skollag.
I den nya lagen ska förbudet mot antagningsprov i teoretiska ämnen avskaffas.
”Om en profilklass ska kunna fylla sitt syfte måste skolan kunna testa elevernas kunskaper och förutsättningar”, skriver utbildningsdepartementet i en promemoria som SvD tagit del av.

Vill avskaffa förturer

Det finns redan i dag specialklasser i matematik och fysik, men de som bor i skolans upptagningsområde har förtur.
Detta vill regeringen avskaffa.
I praktiska ämnen har det länge varit tillåtet med särskilda antagningsprover.
Vid antagning till Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm är det tillåtet med antagningsprov från fjärde klass.
– Jag inser att det här kommer att vålla strid och debatt, men den socialdemokratiska jantelagen som gäller de teoretiska ämnena ska bort, säger Jan Björklund till SvD.
Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, är positiv till förslaget.

Kritisk

Marie Granlund, Socialdemokraternas skolpolitiska talesman, är kritisk.
Enligt Marie Granlund kommer regeringens skolpolitik att skikta samhället.
– OECD och andra pekar på att den sammanhållna skolan, där man inte gör tidiga val och inte sorterar, är den mest framgångsrika, säger Marie Granlund till SvD.
Riksdagen ska enligt planerna fatta beslut om den nya lagen nästa vår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag