Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill göra det straffbart att överge katter

Regeringen vill se ett förbud mot att överge katter, skriver Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP) på DN Debatt.Foto: Shutterstock

Regeringen vill ha ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur. 

Det är en av punkterna i förslaget till en ny, moderniserad djurskyddslag som regeringen nu avser skicka till Lagrådet.

Uppfattningen om vad som är acceptabel djurhållning har flyttats fram avsevärt sedan den nuvarande lagen tillkom 1988, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP), klimat-, miljö- och vice statsminister, på DN Debatt.

"Vi måste komma tillrätta med problemen med övergivna och förvildade katter. Att det i dag finns ett stort antal tamdjur som lever helt utan tillsyn och omvårdnad rimmar illa med grundsynen i djurskyddslagstiftningen", skriver ministrarna som föreslår ett förbud mot att överge tamdjur.

Regeringen vill utvidga förbudet mot djurarter på cirkus

Jordbruksverket ska också få i uppdrag att se över hur minkar på pälsfarmerna mår, och regeringen vill utvidga förbudet mot vissa djurarter på cirkus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.