Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer

Stefan Löfven
Foto: WIKTOR NUMMELIN /TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer och tillsätter en parlamentariskt kommitté som ska utreda om det ska bli straffbart att ingå i en rasistisk organisation. 

”Den organiserade rasismen utgör ett särskilt hot mot samhället som måste tas på största allvar”, skriver Justitiedepartementet.

– Det är fruktansvärt. Ingen ska behöva ställa in och inte våga åka dit, säger statsminister Stefan Löfven om att RFSL ställt in sin medverkan i Almedalen på grund av nazistiska NMR. 

Regeringen släpper under torsdagen ett pressmeddelande om att ska utreda om det kan bli straffbart att delta i en rasistisk organisation – och om sådana organisationer kan förbjudas. 

Regeringen pekar ut organiserad rasism som allvarligt hot

En särskild parlementarisk kommitté ska utreda förbuden – och den ska ledas av Dag Mattsson, justitieråd i Högsta domstolen. 

”Rasistiska organisationer bidrar till att rasistiska uttryck får spridning i medier, på internet och i sociala medier samt genom bland annat demonstrationer på olika håll i landet. Det handlar till exempel om antisemitiska och afrofobiska budskap. Vit makt-miljöns aktiviteter utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristbrott i Sverige”, skriver Justitiedepartementet i pressmeddelandet. 

Utredaren ska se över andra länders lagstiftning

Regeringen anser därför att det inte räcker att att allmänt motarbeta rasism utan menar att organiserad rasisim utgör ett särskilt hot. 

”Utredaren ska även göra en kartläggning av hur rasistiska organisationers möjlighet att verka har begränsats i andra länder och ta del av vad som är känt om begränsningarnas effekter”, skriver Justitiedepartementet. 

Under tisdagen berättade Stefan Löfven att han vill se över möjligheten att förbjuda organisationer som till exempel nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

– Vi har skyldighet att se till att försvara vår demokrati, säger han, sa han då till Expressen. 

Utredningen ska senast presenteras i februari 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.