Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill förbjuda deltagande i terrorgrupp

Kristersson i presskonferens med Erdogan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen föreslår kriminalisering av deltagande i terrororganisationer.

Det råder ”ingen tvekan” om att PKK klassas som en sådan, enligt justitieministern. 

– Genom att ta sikte på själva deltagandet blir det en bredare och mer kraftfull lagstiftning riktad mot de organisationer som ägnar sig åt terrorism, säger Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation.

– Det gäller en följetong i svensk terrorlagstiftning, en process som egentligen inleddes efter terrorattentatet på Drottninggatan 2017, säger Strömmer. 

Syftet är att täcka in personer som främjar eller stärker terrororganisationer – till exempel genom att boka flygbiljetter, ta hand om utrustning eller ansvara för transporter. 

– Lagstiftningen behöver bli kraftfullare för att vi ska kunna stå upp mot terrorhot och slå tillbaka mot terrorister och andra aktörer som understödjer terrorbrottslighet.

Svensk domstol ska kunna döma oavsett var brottet har begåtts och av vem – och straffskalan ska uppgå till fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt är straffskalan två till åtta år.

– Straffskalan speglar brottens allvar, säger Gunnar Strömmer.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2023. 

Löftet till Turkiet

Sverige har lovat Turkiet att skärpa terrorlagarna som en del i Natoprocessen. Men lagskärpningen var planerad redan innan Sverige ansökte om Natomedlemskap, skriver TT.

Fråga: Blir det olagligt att delta i PKK?

– Ytterst är det upp till en domstol att avgöra om en verksamhet faller under den legala definitionen av terrororganisation. Men det råder ingen tvekan om att PKK klassas som en terroristorganistion, säger Strömmer på pressträffen och fortsätter:

– Det är klart att om då man deltar i den verksamheten, och utför aktiviteter som är ägnade åt att främja och upprätthålla den verksamheten, då blir det straffbart. 

Turkiet har reagerat kraftfullt på demonstrationer med PKK-flaggor som ägt rum i Sverige – men att bara ”vifta med en flagga” för en terroristorganisation eller delta i en demonstration kommer inte bli straffbart.

– Att vifta med en flagga blir i sig inte straffbart, men när man ska pröva deltagande i terroristorganisation så har vi en fri bevisföring.

Strömmer: Tydlig överenskommelse

Justitieministern säger att det är hans ”bestämda uppfattning” att det är ”väldigt klart” vad de olika parterna enligt överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet åtagit sig att göra.

– Sverige åtar sig att arbeta systematiskt och målmedvetet för att motverka terrorism, säger Strömmer och betonar att den nya lagstiftningen kommer ge Sverige helt andra verktyg när det gäller att motverka terroristorganisationer.

Eftersom lagförslaget enligt Lagrådet krävt en grundlagsändring, då det kunnat strida mot föreningsfriheten, har en möjlig ändring behövt ett mellanliggande val för att träda i kraft, enligt TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.