Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern: Få arbetslösa att söka jobb i Norrland

Eva Nordmark (S): Så ska arbetsförmedlingen reformeras
Eva Nordmark.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Regeringen vill sätta in åtgärder för att få arbetslösa att söka jobb i Norrland, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Sveriges Radio Ekot.

– Det kan handla om, att se över också, behöver vi ställa högre krav på dom som är arbetslösa att flytta?

Norrland har i dag en mycket låg arbetslöshet sett till övriga Sverige, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) planerar se över hur man kan få fler att börja jobba i Norrland med hänsyn till arbetsmarknaden. 

–Vi behöver både motivera, ge möjlighet men jag tror också att vi behöver ställa högre krav på att man snabbare ska vara beredd på att flytta på sig för att ta de jobb som är lediga, säger hon till Ekot. 

”Måste få fler att flytta norrut” 

Tio tusentals jobb tillkommer i Norrland inom de kommande åren, enligt Eva Nordmark. 

Exakt vilka åtgärder som ska sättas in är oklart, men enligt henne kan det handla om att kräva att arbetslösa flyttar dit jobben finns. 

– Vi måste få fler människor att flytta norrut, säger hon till Ekot. 

Ett flyttbidrag kan vara ett sätt att motivera arbetslösa att flytta, enligt Nordmark. 

190 000 långtidsarbetslösa

Den svenska långtidsarbetslösheten är historiskt hög, 190 000 människor har i dagsläget varit utan jobb i ett år eller mer, rapporterar Ekot. 

– Det vi ser är att långtidsarbetslösa saknar den utbildning och kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Det är därför som vi måste göra allt vi kan för att trycka tillbaka långtidsarbetslösheten genom att människor får den utbildning som krävs men också med andra insatser som ger erfarenhet, säger Nordmark. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.