Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hallengrens första dag på jobbet – S vill ge gratis arbetskläder till vårdpersonal

Publicerad

Här gör regeringens nya minister sitt första framträdande.

Tillsammans med statsministern presenterade Lena Hallengren S-löftet att bekosta arbetskläder till de som jobbar inom vård och omsorg.

– Man ska inte behöva slita på sina privata kläder, det är orimligt, säger statsminister Stefan Löfven, S.

Rosa prinsesstårtor stod framdukade på Hagagårdens äldreboende på Vendelsö i Haninge utanför Stockholm när statsminister Stefan Löfven, den nytillträdda barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren, S, och fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin besökte Hagagården under torsdagseftermiddagen.

Trion passade på att fika med personal och boende innan statsministern och Lena Hallengren avslöjade att S vill prioritera personal inom vård och omsorg - genom att bekosta deras arbetskläder.

Det var Lena Hallengrens första framträdande som minister i den sittande regeringen – bara några timmar efter att hon presenterades i sin nya roll under en presskonferens i Rosenbad.

Tillsammans betonade hon och statsministern vikten av att satsa mer på kvinnoyrken.

– Svensk ekonomi är väldigt stark. Den styrka som vi nu arbetat upp vill vi socialdemokrater ska användas till att öka tryggheten för vanligt folk, och en stor fråga för många som arbetar i äldreomsorgen är arbetskläder, säger Stefan Löfven.

Löfven: Vi är beredda att skjuta till resurser

Han förklarar sedan hur han anser att det är orimligt att vårdpersonalen ska behöva använda sina egna kläder i ett arbete där de regelbundet kan komma i kontakt med olika sjukdomssmittor och kroppsvätskor.

– Därför är vårt besked i dag att vi socialdemokrater arbetar för att personal i vård och omsorg ska ha kostnadsfria arbetskläder som ska tillhandahållas av arbetsgivaren. Är det så att det krävs är vi beredda att skjuta till resurser för detta. Det viktiga är att personalen inte ska betala för arbetskläder ur egen ficka, säger Stefan Löfven.

Beslutet ska gälla både offentliga och privata arbetsgivare. Arbetsmiljöverket får nu till uppgift att se hur detta ska gå till rent juridiskt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag