Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hallengrens första dag på jobbet – S vill ge gratis arbetskläder till vårdpersonal

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här gör regeringens nya minister sitt första framträdande.

Tillsammans med statsministern presenterade Lena Hallengren S-löftet att bekosta arbetskläder till de som jobbar inom vård och omsorg.

– Man ska inte behöva slita på sina privata kläder, det är orimligt, säger statsminister Stefan Löfven, S.

Rosa prinsesstårtor stod framdukade på Hagagårdens äldreboende på Vendelsö i Haninge utanför Stockholm när statsminister Stefan Löfven, den nytillträdda barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren, S, och fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin besökte Hagagården under torsdagseftermiddagen.

Trion passade på att fika med personal och boende innan statsministern och Lena Hallengren avslöjade att S vill prioritera personal inom vård och omsorg - genom att bekosta deras arbetskläder.

Det var Lena Hallengrens första framträdande som minister i den sittande regeringen – bara några timmar efter att hon presenterades i sin nya roll under en presskonferens i Rosenbad.

Tillsammans betonade hon och statsministern vikten av att satsa mer på kvinnoyrken.

– Svensk ekonomi är väldigt stark. Den styrka som vi nu arbetat upp vill vi socialdemokrater ska användas till att öka tryggheten för vanligt folk, och en stor fråga för många som arbetar i äldreomsorgen är arbetskläder, säger Stefan Löfven.

Löfven: Vi är beredda att skjuta till resurser

Han förklarar sedan hur han anser att det är orimligt att vårdpersonalen ska behöva använda sina egna kläder i ett arbete där de regelbundet kan komma i kontakt med olika sjukdomssmittor och kroppsvätskor.

– Därför är vårt besked i dag att vi socialdemokrater arbetar för att personal i vård och omsorg ska ha kostnadsfria arbetskläder som ska tillhandahållas av arbetsgivaren. Är det så att det krävs är vi beredda att skjuta till resurser för detta. Det viktiga är att personalen inte ska betala för arbetskläder ur egen ficka, säger Stefan Löfven.

Beslutet ska gälla både offentliga och privata arbetsgivare. Arbetsmiljöverket får nu till uppgift att se hur detta ska gå till rent juridiskt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!