Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill ändra grundlagen för att kunna straffa fler terrorister

Morgan Johansson vill öppna upp grundlagen för att kunna införa ett tredje undantag.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson vill öppna upp i grundlagen för att kunna kriminaliserade deltagande i terrorgrupper.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill öppna upp grundlagen för att kunna straffa de som deltar i terrorgrupper. 

– Det är stötande att föreningsfriheten skyddar allvarlig brottslig verksamhet, säger Justitieminister Morgan Johansson till Sydsvenskan

Justitieminister Morgan Johansson vill öppna upp i grundlagen för att kunna kriminaliserade deltagande i terrorgrupper, rapporterar Sydsvenskan.

I våras skickade regeringen in ett förslag om att kriminalisera deltagande i terrororganisationer. Men förslaget kritiserades av lagrådet, som menade att kriminaliseringen strider mot den grundlagsstadgade föreningsfriheten. 

– Det är stötande att föreningsfriheten skyddar allvarlig brottslig verksamhet, säger Justitieminister Morgan Johansson till Sydsvenskan.

Grundlagen skyddar brottslig verksamhet

Föreningsfriheten är fastslagen i Regeringsformen, vars syfte är att skydda skydda allt ifrån demokratiska partier till intresseorganisationer från ingrepp av staten.

Den får bara inskränkas av två två skäl. Antigen för att stoppa organisationer som förföljer andra etniska grupper eller för att stoppa privat militär verksamhet. Men dessa undantag ligger inte till grund för att kunna kriminalisera deltagande i terrorgrupper som IS och al-Qaida enligt lagrådets jurister. 

Morgan Johansson vill införa ett tredje undantag 

Morgan Johansson vill därför öppna upp grundlagen för att kunna införa ett tredje undantag. 

Hans tjänstemän i justitiedepartementet har nu fått i uppdrag att tar fram direktiv till en utredning som kan resultera i en grundlagsändring

– Vår ambition är att öppna upp grundlagen så att det går att kriminalisera deltagande i terrorgrupp, säger han till Sydsvenskan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.