Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen varnades för Nuon-affären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Regeringen varnades för Vattenfalls köp av Nuon tre veckor innan affären var klar. 

Det visar en tidigare hemligstämplad rapport som SVT har tagit del av. 

Konsultföretaget McKinsey skrev då att ett köp av Nuon riskerade att leda till att Vattenfall skulle behöva kapitaltillskott från skattebetalarna, skriver SVT.

Statliga Vattenfall köpte det holländska energibolaget Nuon för drygt 97 miljarder kronor 2009. Sedan dess har affären mött massiv kritik för att Vattenfall betalade ett överpris. Nyligen visade siffror från Vattenfall att företaget hittills har förlorat 15 miljarder kronor på affären.

Nu uppger SVT att en tidigare hemligstämplad rapport från konsultföretaget McKinsey redan innan affären varnade för riskerna. 

Beställdes av näringsdepartementet

Rapporten beställdes av näringsdepartementet, när Maud Olofsson, C, var näringsminister och enligt SVT presenterades den för hennes statssekreterare Ola Alterå den 29 januari 2009, tre veckor innan jätteaffären var klar. 

Rapporten varnar för att affären innebär en risk och "skapar inte värde per se". McKinsey skriver även att en trolig konsekvens av affären är att "kapitaltillskott eller delvis börsnotering på sikt", skriver SVT.

Kapitaltillskott innebär alltså att staten, eller skattebetalarna, får gå in med mer pengar i Vattenfall. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.