Regeringen presenterar högkostnadsskydd

Regeringen vill införa högkostnadsskydd för elpriser.
Finansminister Mikael Damberg (S) och statsminister Magdalena Andersson (S). I bakgrunden Anders Ygeman, migrations- och integrationsminister samt idrottsminister.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen föreslår högkostnadsskydd för att hjälpa de svenska hushållen med el-kostnaderna som skenat. 

Minst 30 miljarder av Svenska kraftnäts överskott ska användas för att kompensera hushåll direkt eller på andra sätt sänka priser och avgifter.

– Faktum är att vi har något som i det närmaste liknar en krigsekonomi, säger statsminister Magdalena Andersson. 

Valet 2022

Elpriserna slog hårt mot de svenska hushållskassorna i vintras – och prognoserna för den kommande hösten och vintern har sett dystra ut. 

Under en pressträff på onsdagen meddelade Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) att man vill att Svenska Kraftnät använder minst 30 miljarder för att kompensera hushåll för höga elpriser.

– Inte minst i de södra delarna av vårt land drabbas människor hårt och känner oro inför vintern, säger Magdalena Andersson.

Det skulle till exempel kunna ske som en direkt återbäring.

– Det är ett nytt sätt att tänka. Marknaden är inte skapa för den sortens extrema situationer som vi har nu, fortsätter Magdalena Andersson som betonar att Rysslands krig i Ukraina ökat osäkerheten i världen och ökat priset på energi.

Riktas även mot företag

Också företag kommer att kunna ta del av högkostnadsskyddet som väntas uppgå till totalt 60 miljarder kronor. Syftet är att säkerställa att industrin inte lamslås av energipriserna. 

– Det är viktigt och rätt att genomföra en insats nu som ger hushåll och företag att klara vintern när elen blir dyrare, säger finansminister Mikael Damberg (S).

– Ni kommer att få stöd. Vi vill att det främst ska gå till dem som drabbas hårdast, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S). 

Svenska kraftnät får nu i uppgift att återföra ”flaskhalsintäkter” till de som drabbas, enligt Farmanbar – men exakt hur det ska gå till blir upp till myndigheten att avgöra.

Även den gångna vintern kompenserade regering och riksdag hushållen för de höga elpriserna. Det stödet beräknades kosta statskassan 7,5 miljarder kronor, rapporterar TT.

Fakta: Flaskhalsintäkter

Svenska kraftnät äger stamnätet som transporterar el mellan olika delar av Sverige. 

De 60 miljarder kronor i flaskhalsintäkter som bedöms finnas på Svenska kraftnäts konto i slutet av nästa år kommer från så kallade kapacitetsavgifter som betalas in av kraftbolag och regionala nätägare.

Kapacitetsavgifterna tas ut när det uppstår prisskillnader mellan olika delar av landet på grund av brister i överföringskapaciteten. På senare tid har de intäkterna blivit oväntat höga.

Det är EU:s elmarknadsförordning som bestämmer hur pengarna får användas, till exempel för investeringar, reparationer, underhåll eller sänka stamnätstariffer.

Källa: TT

Finansminister Mikael Damberg (S) om regeringens nya besked om elpriset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.