Regeringen vann om skatten - med en röst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Foto: Cornelia Nordström
Carina Hägg (S).
Foto: Nils Petter Nilsson
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.
Foto: Cornelia Nordström

Striden om Anders Borgs skattesänkningar har nu dragit i gång på allvar.

I dag slapp regeringen med blotta förskräckelsen undan ett första nederlag i riksdagen - med bara en röst i marginal.

Flera missar orsakade oppositionens bakslag.

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg till TT.

Den rödgröna oppositionen har tillsammans med Sverigedemokraterna drivit igenom ett förslag i finansutskottet om att uppmana regeringen att dra tillbaka sitt förslag om höjd brytpunkt för när man betalar statlig inkomstskatt.

I går debatterades förslaget i riksdagen och under torsdagseftermiddagen gick frågan till omröstning, där oppositionen väntades ta hem segern. Men allianspartierna M, FP, C och KD hade gemensamt reserverat sig mot förslaget - och vann oväntat med röstsiffrorna 154-153.

Applåder och glädjerop hördes i kammaren när resultatet stod klart.

"Jag missade voteringen"

Tre rödgröna ledamöter saknades i kammaren när det var dags att rösta. Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och S-ledamoten Carina Hägg var på ett seminarium i riksdagens andrakammarsal och missade helt att rösta.

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Mikael Damberg till TT.

Den tredje ledamoten som väntades närvara vid omröstningen men inte dök upp var Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Han befann sig i Lund och trodde att han var utkvittad.

– Det är kvittningssystemet som har brustit. Jonas har begärt intern kvittning, så han har gjort allting rätt. Men vår egen interna rutin för att anmäla det vidare har brustit. Det är oerhört beklagligt, säger Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.

Striden inte över

Men striden är inte över. Dagens omröstning skulle bara ha kunnat innebära att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen med en uppmaning om att dra tillbaka skattesänkningen från höstbudgeten. Ska den samlade oppositionen lyckas tvinga regeringen att stoppa den del av höstbudgeten som rör den statliga inkomstskatten krävs ytterligare initiativ i riksdagens utskott, vilket väntas i november efter att budgeten har klubbats.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att det är beklämmande att det inte finns ett fungerande kvittningssystem i riksdagen. I ett uttalande slår han fast att SD inom kort tänker ta initiativ till att samma fråga som man fick backning på under torsdagen lyfts igen inom kort.

– Vi avser lägga fram ett nytt utskottsinitiativ, med samma innehåll, redan nästa vecka, säger han.

Statsministern nöjd

Statsminister Fredrik Reinfeldt befinner sig just nu på ett EU-toppmöte i Bryssel. I en kommentar gratulerar han "en dryg miljon löntagare" efter dagens röstningskalabalik.

– Sedan vill jag ju understryka att jag tror att socialdemokratins och Sverigedemokraternas gemensamma kamp mot en dryg miljon löntagare riskerar att fortsätta, säger han till TT.

Skulle regeringens förslag trots oppositionens ansträngningar bli kvar i höstbudgeten skulle de som tjänar mer än 36 000 kronor i månaden få behålla upp till 250 kronor extra av varje lön i plånboken.

Förslagets fortsatta gång

Den väntade uppmaningen från riksdagen till regeringen att dra tillbaka förslaget om sänkt statlig skatt uteblev.

Den 20 november ska riksdagen besluta om utgiftsramar och inkomstberäkningar för budgeten 2014.

Oppositionen har tidigare sagt att de direkt efter det tänker se till att riksdagen skriver en lag om att beslutet om den statliga skatten plockas ut ur budgeten.

I slutet av november kan finansutskottet då ta ett beslut i ärendet.

När beslutet kommer till kammaren för votering finns det en möjlighet för talmannen att vägra ta upp det, eller att för regeringspartierna yrka på återremiss.

Resultatet kan i slutänden ändå bli att oppositionen vinner och stoppar skattesänkningen, eftersom de har majoritet och undviker fler voteringsmissar. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.