Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Regeringen uppvisar en undfallande attityd"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
The Guardian rapporterade under fredagen om att Sverige är ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning.
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix

Sverige är en av Storbritanniens närmast allierade i arbetet med signalspaning, visar dokument som The Guardian tagit del av.

Den svenska regeringen anklagas för att vara tyst om uppgifterna.

Nu riktar flera oppositionspolitiker kritik.

The Guardian rapporterade under fredagen om att Sverige är ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning.

De hänvisar till nya dokument som Edward Snowden har läckt.

I artikeln hos The Guardian anklagas den svenska regeringen för, att till skillnad från flera andra inblandade länder, vara förtegen om uppgifterna.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterade på Twitter:

"Ja, vi uttalar oss om det vi vet. Inte om annat. Rätt bra regel. I längden."

Får mothugg

Men nu får Bildt och regeringen mothugg från oppositionen.

– Jag tycker att regeringen uppvisar en undfallande attityd när man inte vill kräva den amerikanska regeringen på svar om vad de håller på med. Sverige borde vara del av den europeiska röst som kräver att amerikanerna redovisar vad de ägnar sig åt, säger Morgan Johansson, S, ordförande i justitieutskottet till Svenska Dagbladet.

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, säger till SvD:

– Om det visar sig att svenska FRA varit djupt inblandat skulle det kunna vara en förklaring till passiviteten och tystnaden från Reinfeldt och den svenska regeringen.

FRA vill för tidningen inte kommentera uppgifter som rör enskilda länder, men bekräftar att utbyte sker. Fredrik Wallin, FRA:s talesperson, poängterar för SvD att den omdiskuterade lagen tillkom på grund av svenska behov.

– Den hade ingenting med utländska behov att göra. Det fanns flera skäl till att det blev aktuellt med en ny lagstiftning. Det främsta var att den tekniska utvecklingen har gjort att trafiken gått från satteliter till kablar, säger Wallin till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.