Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen uppläxad om transkirurgi: ”Det är fel”

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Socialminister Lena Hallengren säger att hon måste lida på utredningen – trots att utredarna själva har backat från uppgiften.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och regeringen har lagt fram lagförslaget om ändrad åldersgräns.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ville att det skulle bli lagligt med underlivsoperationer för 15-åringar, utan tillstånd från föräldrar.

Som argument hävdar man att en utredning visat att unga transpersoner tar livet av sig i väntan på operationen – men det stämmer inte, rapporterar ”Uppdrag Granskning”.

Samtidigt slår regeringen tillbaka mot flera av de uppgifter som presenteras i programmet. 

I dag måste man vara 18 år gammal för att få genomgå underlivskirurgi, men det vill regeringen ändra på. 

I stället ville regeringen att ingreppet ska möjliggöras från 15 år – utan föräldrars tillstånd – för att få genomgå operationen vid synnerliga skäl. 

Till grund för beslutet låg en statlig utredning från 2014 som säger att unga transpersoner med könsdysfori, alltså att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten, tar livet av sig på grund av den långa väntetiden på operationen.

Uppgiften förekom fem gånger i utredningen, och på ett ställe i texten lyder formuleringen:

”Det förekommer att unga transsexuella tar sitt eget liv i väntan på operation på grund av det lidande som könsdysforin innebär för dem.”

I en kommentar till Expressen dementerar regeringen att den statliga utredningen från 2014 låg till grund för den lagrådsremiss som regeringen presenterade. 

”Den formulering som Uppdrag granskning baserar påståendet på, finns varken i departementsskrivelsen (DS) eller lagrådsremissen förra sommaren”, skriver Mikael Lindström, pressekreterare för Lena Hallengren i en kommenterar till Expressen. 

Socialdepartementet skriver också att det regeringen vill ha är en moderniserad lag om könstillhörighet. Inget lagförslag behandlas just nu, efter att Lagrådet kritiserade förslaget förra sommaren. Regeringen har nu beställt flera utredningar för att hämta in ytterligare kunskap.  

Utredaren: Formuleringen är fel

Självmordsrisken är större bland unga transpersoner. Enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjorde 2015 hade 57 procent, alltså en majoritet, av de svarande mellan 15 och 19 år allvarligt övervägt att ta sitt liv. 40 procent hade också försökt. 

Men att det är just väntetiden för en underlivsoperation finns det inte stöd för. Utredarna, som stod bakom formuleringen om självmorden, backar från den när ”Uppdrag Granskning” vill veta var den kommer ifrån. 

– Jag kan inte svara på det, hur vi har skrivit och varför det blev just den skrivningen. Att det skulle ha stått i stället att unga transpersoner tar sitt liv, på grund av de levnadsförhållanden som de lever under. Det är olyckligt, det är fel formulerat, säger utredningens sekreterare Therese Bäckman till SVT.

”Uppdrag Granskning” har talat med en mängd läkare som arbetar med frågorna och ingen av dem känner till att unga patienter tagit livet av sig i väntan på operationen. Louise Frisén är överläkare på KID-teamet på barn- och ungdomspsykiatrin på Karolinska, den mottagning i Sverige som tar emot allra flest barn och unga med könsdysfori. Hon säger:

– Vi skulle få reda på om någon hade tagit livet av sig i och med den personen inte sedan dök upp eller de skulle kontakta oss från den BUP som hade remitterat.

Socialministern: Måste lita på utredningen

Socialminister Lena Hallengren hänvisade just till den felaktiga självmordsuppgiften nyligen i en debatt i riksdagen och säger till ”Uppdrag Granskning” att hon måste lita på utredningen.

– Fast jag litar på utredare som lämnar underlag. På något annat sätt kan jag ju inte agera, för då kan jag inte ge uppdrag till någon att återkomma med någon typ av sammanställning eller uppdrag om jag ska ifrågasätta vartenda kommatecken. Det som däremot följer är att remissinstanserna ska tycka till.

Regeringen påpekar i en kommentar att Lena Hallengren inte beställde eller var mottagare av den utredning som Uppdrag Gransknings program handlar om.

Enligt regeringen uttalar sig Lena Hallengren generellt om utredningar och hade när UG intervjuade henne inte kunnat kontrollera programmets påstående. 

Regeringen menar alltså att den formulering som UG bygger sitt program på varken finns i regeringens departementsskrivelse eller lagrådsremissen förra sommaren. 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln tillskrevs Therese Bäckmans citat felaktigt till utredaren Lotta Vahlne Westerhäll.