För ändamålet har regeringen utsett Lars Hedengran som ska undersöka om, och i så fall på vilket sätt, nuvarande smittskyddslag kan behöva förändras för att en kommande regering ska kunna hantera framtida pandemier eller epidemier.
– Dagens smittskyddslag är inriktad på när en enskild individ har smittats, erfarenheten från covid-19 pandemin måste tas tillvara på, säger socialminister Lena Hallengren på pressträffen.
– Det behöver finnas bättre lagstöd för att hantera mycket stora smittoutbrott, utredaren ska därför se över behovet av att kunna begränsa folksamlingar vid stora sjukdomsutbrott, fortsätter hon.
Ytterligare frågor som Lars Hedengran kommer få ta ställning till är huruvida sanktioner och tillsyn mot enskilda skulle vara önskvärt för begränsningar av stora sjukdomsutbrott. Men också om bestämmelser kring testning och smittspårning, såväl som behovet av extraordinära smittskyddsåtgärder.
– Utredaren ska överväga utrymmet i lagstiftningen för tillfälliga utegångsförbud, säger Hallengren.
Kommer utreda grundlagsändringar
Socialministern medger att de åtgärder som föreslås kan agera begränsande i frågor om fri- och rättigheter. Hon betonar att åtgärderna inte ska gå längre än nödvändigt.
– Skulle det röra sig om frågor som gränsar till grundlagsskyddet så får utredaren förstås ta ställning till det, säger Hallengren.
– Det går inte att säga något om det här och nu, men det är klart att den här typen av begränsningar är inne på grundlagsområdet, fyller utredaren Lars Hedengran i.
– Det är självklart att det måste analysera på ett noggrant sätt.
Kommer utreda sanktioner mot enskilda
På frågan om vilken typ av sanktioner som skulle kunna vara aktuell för den enskilde, lyfter Hallengren krav om munskydd som exempel och menar att ett förslag måste rikta sig till att öka efterlevnaden av en smittskyddande åtgärd.
– Det finns anledning för utredaren att titta på om det skulle vara motiverat, för att minska smittspridningen, med någon typ av sanktioner mot enskilda, säger Hallengren.
Utredningen ska delredovisas redan i maj 2022, då med betoning på de extraordinära smittskyddsåtgärderna. Som helhet presenteras utredningen om två år.