Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch: ”Djupt kritisk – svek mot kvinnorna”

• Fotboja • Skärpta straff • Lättare att utföra kontaktförbud.
Stefan Löfven tillsätter en krisgrupp för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Senaste veckorna har flera kvinnor dödats i uppmärksammade fall.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Aline Rivuzumwami dödades på öppen gata i Alvesta.
Foto: Privat
Jämställdhetsminister Märta Stenevi under pressträffen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

De senaste veckorna har flera kvinnor mördats i Sverige.

Nu tillsätter regeringen en krisgrupp för att stoppa det det dödliga våldet mot kvinnor – och lanserar fyra nya lagförslag på området.

Samtidigt är oppositionen kritisk mot att regeringen inte går längre.

– Jag menar att det här mötet i praktiken blev ett svek mot de allra mest utsatta kvinnorna i Sverige, säger Ebba Busch (KD).

Regeringen tillsätter en särskild krisgrupp mot mäns våld mot kvinnor, med anledning av den senaste tiden uppmärksammade kvinnomord. Det meddelade Stefan Löfven (S) på fredagen. 

”Min förhoppning är att vi kan ta avstamp i den frustration och ilska som många känner för att kraftsamla och göra skillnad för de kvinnor som utsätts”, skriver statsministern i en kommentar.

Under dagen höll regeringen även partiledarsamtal om åtgärder mot mäns våld. På en efterföljande presskonferens presenterade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) fyra lagskärpningar.

Fyra lagskärpningar

Samtliga förslag är hämtade ur den så kallade hedersbrottsutredningen, som leddes av riksåklagare Petra Lundh och presenterades för justitiedepartementet i höstas. Enligt justitieministern ska förslagen till Lagrådet före sommaren. 

– Vi utvidgar fridskränkningsbrotten så de också omfattar förtal och förolämpning. Vi breddar det kriminaliserande området så vi kan döma fler gärningsmän, säger Morgan Johansson.

– Vi gör fotboja till förstahandsåtgärd vid kontaktförbud.

– Vi kommer också skärpa straffet vid överträdelser av kontaktförbud, så att det enbart är fängelse i straffskalan. Vi avskaffar också straffriheten vid ringa fall.

– Vi kommer också göra det lättare för att mannen ska få kontaktförbud när det gäller den gemensamma bostaden, avslutar justitieministern.

Kritik mot mötet

KD-ledaren Ebba Busch är kritisk efter partiledarmötet.

– Tyvärr har det inte varit så mycket diskussion. Jag uppskattar att man bjöd in till mötet, men jag är faktiskt djupt kritisk. Jag menar att det här mötet i praktiken blev ett svek mot de allra mest utsatta kvinnorna i Sverige. Regeringen stoltserade med att det här var ett samtalsmöte och inte ett handlingsmöte. Men de larm som kvinnoorganisationerna kommer med förtjänar handling, inte mer samtal, säger hon.

Hur ser du på de föreslagna åtgärderna i dag?

– Det är en droppe i havet, även om det är bra droppar. Fotboja beslutade riksdagen om redan för tre år sedan, först nu agerar regeringen, säger Ebba Busch.

Jimmie Åkesson (SD) beklagar också att partiledarna inte fick möjlighet att diskutera fler åtgärder under mötet.

– Det är märkligt att man får fart först när saker får stor medial uppmärksamhet. Den utredning som Morgan Johansson hänvisar till i dag tillsattes för två år sedan. Förslagen är bra, men jag kan tycka att man kan gå längre, inte minst när det gäller att skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning, säger SD-ledaren.

”Inte tillräckligt”

Även Ulf Kristersson (M) vill se fler åtgärder, även om han välkomnar de förslag som regeringen aviserar.

– Regeringen är inte längre emot sådant som de har röstat emot under flera år. Det är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Det kanske viktigaste nu är obligatorisk häktning, alltså att en man som är misstänkt för ett grovt brott inte ska vara kvar i familjen som han terroriserar, säger M-ledaren.

Flera partiledare efterfrågar också mer fokus på det förebyggande arbetet.

– Jag saknar en helhetsförståelse av våldet på ett bredare plan. Till exempel tror jag att socialtjänsten måste vara med på ett sådant här möte, eftersom de är en central aktör som kvinnor möter när de utsätts för våld, säger Nooshi Dadgostar (V).

– Om regeringen tar det här på allvar behöver de kalla till ett uppföljningsmöte för att gå igenom hur vi går vidare med detta. Det är väldigt många punkter som saknas.

L-ledaren Nyamko Sabuni tycker också att regeringen bör belysa hederskultur och hur det har påverkat ökningen av våldsutsatthet bland kvinnor.

– Vi sviker de utsatta kvinnorna och tjejerna om vi inte ser alla mekanismer som ligger bakom våld i nära relationer, säger hon i en kommentar.

Ebba Busch djupt kritisk: ”Ett svek mot kvinnorna” 

KD-ledaren om mötet om mäns våld mot kvinnor: ”Larmen förtjänar handling inte mer samtal”.

Moderaterna kräver merr: ”Tycker inte att det räcker” 

Ulf Kristersson om regeringens nya åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.