Klockan 08.00 på tisdagen presenterades höstbudgeten. Som vanligt hade mycket ur den redan presenterats.
Klockan 08.00 på tisdagen presenterades höstbudgeten. Som vanligt hade mycket ur den redan presenterats.

Regeringen: Tid för ansvar

Publicerad
Uppdaterad
Tid för ansvar.
Det är regeringens förklaring på den försiktiga budgeten som presenterades i dag.
- Människor ska känna sig trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen fungerar även när det är oroligt i omvärlden, säger finansminister Anders Borg.
Klockan 08.00 på tisdagen presenterades höstbudgeten. Som vanligt hade mycket ur den redan presenterats.
Sänkt restaurangmoms, justering av sjukvårdsreformen, satsning på infrastrukturen, lärarlöner och ett nytt arbetsmarknadspaket är lite av det som regeringen redan har berättat om.
Det som sammanfattar satsningarna är försiktighet.
Regeringen kallar det ansvar.
– Regeringen tar ansvar för att Sverige står väl rustat att möta effekterna av den statsfinansiella oron i omvärlden, säger finansminister Anders Borg i samband med att budgeten presenteras.
– Människor ska känna sig trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen fungerar även när det är oroligt i omvärlden. Och genom att värna en trygghetsbuffert har vi samtidigt handlingsutrymme att möta en sämre utveckling, fortsätter han.
Från att tidigare ha pratat om en kraftig svensk tillväxt i svensk ekonomi spår nu finansdepartementet att svensk ekonomi kommer att dämpas kraftigt under 2012.

"Manodepressivitet"

Regeringen pekar på osäkerhet bland hushållen vilket gör att konsumtionen väntas öka långsammare, och att det tillsammans med en svagare efterfrågan från omvärlden kommer att leda till att BNP-tillväxten revideras ned till 1,3 procent 2012.
Chefsekonom Cecilia Hermansson på Swedbank ser stora skillnader från regeringens tidigare budskap om svensk tillväxt.
– Det är en sorts manodepressivitet på finansdepartementet. Från att ha varit överoptimistisk är man nu i stället överpessimistisk. De åker berg-och-dalbana, säger hon i SVT.
– IMF, internationella valutafonden, har sagt att länder med bra tillväxt ska stimulera sin ekonomi mer, men här bromsar man, fortsätter hon.
I budgetpropositionen för 2012 prioriterar regeringen åtgärder för att möta inbromsningen, åstadkomma varaktigt högre tillväxt och sysselsättning, se till att välfärden kommer alla till del samt öka stabiliteten i det finansiella systemet. Totalt satsas 15 respektive 17,3 miljarder för 2012 och 2013.

Fortsätter jobba för sänkt skatt

Regeringen presenterar satsningarna för välfärden så här:
– Åtgärder för att förbättra kvaliteten, tillgängligheten och valfriheten i sjukvården och omsorgen.
– Justeringar i sjukförsäkringsreformen i linje med vad som presenterades i 2011 års ekonomiska vårproposition.
– Höjt bostadsbidrag för unga och barnfamiljer.
– Höjt bostadstillägg för ålderspensionärer.
– Åtgärder för en human och rättssäker migrationspolitik.
Regeringen meddelar att man fortsätter att arbeta för de reformambitioner som beskrevs i budgetpropositionen 2011 och att man tror att dessa kan genomföras under mandatperioden. Där räknas ett femte jobbskatteavdrag in – och sänkt skatt för pensionärer vilket heller inte fanns med i denna budget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag