Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen: Terror- resor ska bli olagliga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inrikesminister Anders Ygeman (bilden) och justitieminister Morgan Johansson skriver i dag på DN Debatt att terrorresor ska kriminaliseras, och att det ska bli straffbart att finansiera och organisera sådana resor.
Foto: Sven Lindwall
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: Tomas Leprince

Hundratals svenskar har anslutit sig till IS.

Nu vill regeringen kriminalisera terrorresorna. Det ska också bli straffbart att finansiera, organisera eller underlätta en sådan resa.

– Vi har frågat oss vad som ska hända när dessa personer kommer hem. Mitt svar är enkelt – de ska sitta i fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

FN räknar med att 25 000 personer från 100 olika länder har lämnat sina hem för att sluta upp med al-Qaida och ISIL i Irak, Syrien och andra länder. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson under onsdagens presskonferens om lagförslagen för att strypa terrorresorna.

– De här grupperna fungerar som en magnet. Från Sverige rör det sig om ungefär 300 personer. Av dem har nästan 40 dödats, och nära 80 har återvänt till Sverige, sa han.

Alla FN:s medlemsstater ska enligt en resolution kriminalisera resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar eller terroristträning. Även finansiering, organisering och underlättande av dessa resor ska bli straffbart.

För brotten ska personer kunna dömas till fängelse i högst två år.

Hemliga tvångsmedel

Rättschef Lars Werkström har utrett och tagit fram ett lagförslag för Sverige. I dag, onsdag, överlämnades förslaget till Morgan Johansson och justitiedepartementet.

– De här personerna har inget att skylla på. Informationen om ISIL:s handlande finns överallt. De ägnar sig åt systematiskt dödande och slavhandel med kvinnor och barn. De som deltar gör det med öppna ögon och då måste de vara beredda att ta konsekvenserna, sa justitieministern.

Under presskonferensen meddelades också att hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning, ska kunna användas mot dessa personer.

"För vår egen skull"

Morgan Johansson hoppas på att kunna gå till riksdagen med lagförslaget i höst. Han betonade vikten av att lagarna träder i kraft så snart som möjligt.

Han sa också att personerna som rest till terrorgrupperna och sedan återvänder hem utgör ett hot mot säkerheten i Sverige.

– Vi har stora skäl att agera även för vår egen skull.

Emelie Sandvad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.