Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken – efter orden om nytt ”normalläge”

Tegnell: Så blir det nya "normalläget"
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen lägger fram en plan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna.

Samtidigt vill socialminister Lena Hallengren och regeringen att FHM analyserar vilka åtgärder som möjligen skulle kunna vara kvar i ett nytt ”normalläge” – något som nu möts av kritik. 

– Det är fel utgångspunkt att de restriktioner vi fått leva med ska utgöra någon typ av normalläge, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Folkhälsomyndigheten gavs på torsdagen i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation. 

Redovisningen ska vara klar den 12 maj.

Regeringen ska sedan också ta fram en nationell plan för hur och när restriktionerna ”successivt ska kunna kan anpassas, lättas upp alternativt avvecklas”.

Men även när Sverige fått pandemin under kontroll, så behöver inte det innebära att samhället kan bli som det var före pandemin. Regeringen vill att FHM analyserar vad ett ”nytt normalläge” kan innebära.

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren till TT.

Sabuni: ”Nu bor vi inte i Kina”

Beskedet möttes av kritik från flera liberaler. Partiledaren Nyamko Sabuni säger att hon välkomnar strategin för en återöppning, men att Hallengren har ”helt fel” när hon beskriver restriktioner som ett möjligt nytt normalläge. 

Hon uppger att partiet inte kommer medverka till att ”ge regeringen makten att fortsätta begränsa medborgarnas fri- och rättigheter, som demonstrationsfrihet, mötesfrihet och religionsfrihet.”

I stället borde Sverige öppnas upp så snabbt som möjligt, i takt med att fler vaccineras, säger hon. 

– Vi måste ha som mål att så fort som möjligt återgå till det normala, det vill säga att medborgarna återfår sina friheter och rättigheter. Man ska kunna demonstrera, mötas, utöva sin religion i moskéer och kyrkor. Vi måste eftersträva att vi ska gå tillbaka till det sätt att leva vi hade innan coronan slog till. Det här är ett virus, det kommer sannolikt finnas många år framåt. Vi ska utveckla bot, inte begränsa människors friheter.

Tror du inte att det är det som Lena Hallengren också vill, att det ska bli samma som förut så fort som möjligt?

– Ja, men nu bor vi inte i Kina, om det är det som Lena Hallengren menar, så ska jag säga att Liberalerna och troligtvis också majoriteten i riksdagen aldrig kommer tillåta att regeringen tar sig makten att fortsätta begränsa medborgarnas fri- och rättigheter.

”Det är fullkomligt vansinne”

Även C-ledaren Annie Lööf är kritisk till att vissa restriktioner skulle kunnas finnas kvar i ett nytt normalläge. På Twitter skriver hon:

Att öppna upp samhället igen och återupprätta människors fri- och rättigheter så fort det går är det som ska vara normalläget. Staten får aldrig lättvindigt inskränka på människors fri- och rättigheter. Därför är det viktigt att smittspridningen nu begränsas, för ökad frihet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är hårdare i kritiken. I en skriftlig kommentar till Expressen säger han:

”Jag tycker det är fegt och ryggradslöst av regeringen att fortsätta skjuta ifrån sig ansvaret till Folkhälsomyndigheten. Detta trots myndighetens felaktiga bedömningar som bland annat lett till Nordens i särklass högsta dödstal.”

”Svenska folket håller på att genomgå en av de mest omfattande vaccinationskampanjerna i historien. De gör detta för att samhället ska kunna återgå till det normala. Därför är det fullkomligt vansinne att socialministern går ut och undergräver det budskapet med tal om fortsatta restriktioner och nedstängningar.”

Tegnell: ”Vi får återkomma”

På Folkhälsomyndighetens presskonferens frågades statsepidemiolog Anders Tegnell ut om vilka åtgärder som skulle kunna ligga fast i slags ny normalitet.

– Ja, uppdraget kom ju precis in så vi behöver lite tid på oss att analysera det, men det är en uppföljning på tidigare uppdrag, vilka nivåer och restriktioner som kan vara aktuella. Men vi får återkomma, sa statsepidemiologen.

Han sa vidare att det handlar om en ”successiv avveckling”, där man kan börja ta bort det som har minst effekt och går vidare därifrån. 

– Det är just det vi håller på att arbeta med. Mycket i dialog med regioner för att hitta ett bra sätt att plocka bort saker i vad som verka logiskt eller naturligt. 

Kritik mot att ”följa läget”

Lena Hallengren säger till TT pandemin inte är över även om Sverige skulle ha den under kontroll med bland annat vaccinationer.

– Covid-19 kommer att finnas i en hel värld, och kan inte minst mutera och mycket väl hitta tillbaka.

I en skriftlig kommentar till Expressen säger hon vidare:

”Målet är så klart att återgå till ett samhälle helt utan åtgärder och restriktioner kopplade till covid-19. Det är dit vi vill. Samtidigt behöver vi även efter pandemin ha beredskap för exempelvis nya mutationer eller klusterutbrott. Därför ska också Folkhälsomyndigheten resonera kring vad en gradvis återgång till ett 'nytt normalläge' i samhället skulle kunna innebära – till exempel någon typ av fortsatta rekommendationer, åtgärder mot klusterutbrott, fortsatt testning eller fortsatt vaccinering.”

Men Nyamko Sabuni är kritisk till hur hon menar att regeringen uttrycker att de ska ”följa läget” och sedan se när det går att öppna upp.

– Behöver vi vaccinera dygnet runt för att öppna en vecka, två veckor, en månad tidigare, så gör det. Det viktiga är vad vi gör för att öppna så snabbt så möjligt, inte att vi följer hur viruset eventuellt drabbar oss, och fortsätter med samma restriktioner som inte ger de resultat vi vill se för att öppna upp. Det duger inte, säger L-ledaren.

Vaccinsamordnarens glädjebesked: ”Stadigt flöde framöver”

600 000 doser i veckan • Då slutar Sverige köpa in Astra Zenecas vaccin • Nya fabriker ”up and running”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.