Margot Wallström skriver tillsammans med Peter Hultqvist i DN Debatt. Foto: Axel Öberg
Margot Wallström skriver tillsammans med Peter Hultqvist i DN Debatt. Foto: Axel Öberg

Regeringen: Svenska styrkor sätts in mot IS

Publicerad

Sverige skickar en väpnad styrka på 35 soldater till norra Irak - men den kan förstärkas till 120 personer.

Svenskarna ska delta i den internationella koalitionen mot IS - och stötta irakiska styrkor med utbildning och råd.

Det skriver utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist i Dagens Nyheter på torsdagen.

Redan tidigare har det varit känt, då genom Svenska Dagbladet, att Sverige vill skicka en styrka till norra Irak, planerna har först handlat om en mindre styrka som sedan vuxit till 35 personer.

Nu skriver de två ministrarna Margot Wallström och Peter Hultqvist på debattsidan i Dagens Nyheter att planerna nu ska sättas i verket.

Så här skriver de:

"Regeringen föreslår att riksdagen medger att en svensk väpnad styrka bestående av 35 personer ställs till förfogande under 2015 för att delta i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den internationella koalitionen mot ISIL i norra Irak. Försvarsmakten kommer att sätta ihop en allsidig och ändamålsenlig styrka för att lösa uppgifterna i insatsen. Om säkerhetssituationen skulle försämras har Försvarsmakten möjlighet att tillfälligt förstärka styrkan till att omfatta 120 personer för evakuerings- och förstärkningsinsatser."

Regeringen motiverar beslutet med att terroristorganisationen IS sprider död, förstörelse och fruktan i Irak och Syrien. Och att man ser att IS försöker sprida terrorn till andra platser, bland annat Europa.

Man skriver att "våldet och hatet tycks sakna gränser".

Sverige tillhör, tillsammans med alla andra EU-länder, den internationella koalitionen av totalt cirka 60 länder som ska bekämpa IS.

Här har Sverige hittills satsat främst på humanitärt och politiskt stöd. Men man tillför nu alltså ytterligare hjälp.

"Det planerade svenska styrkebidragets huvudsakliga uppgifter kommer vara utbildning och rådgivning till de irakiska säkerhetsstyrkorna i norra delarna av Irak."

Styrkan ska stå under svensk ledning men främst samverka med USA, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland.

Det nämns inga tidpunkter i debattartikeln förutom att förlaget kommer på torsdagen. Men om det behandlas snabbt kan det innebära, enligt tidigare uppgifter i Svenska Dagbladet, att styrkan finns på plats före sommaren

Leif Kasvi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag