Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen: Svenska styrkor sätts in mot IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström skriver tillsammans med Peter Hultqvist i DN Debatt.
Foto: Axel Öberg

Sverige skickar en väpnad styrka på 35 soldater till norra Irak - men den kan förstärkas till 120 personer.

Svenskarna ska delta i den internationella koalitionen mot IS - och  stötta irakiska styrkor med utbildning och råd.

Det skriver utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist i Dagens Nyheter på torsdagen.

Redan tidigare har det varit känt, då genom Svenska Dagbladet, att Sverige vill skicka en styrka till norra Irak, planerna har först handlat om en mindre styrka som sedan vuxit till 35 personer.

Nu skriver de två ministrarna Margot Wallström och Peter Hultqvist på debattsidan i Dagens Nyheter att planerna nu ska sättas i verket.

Så här skriver de:

"Regeringen föreslår att riksdagen medger att en svensk väpnad styrka bestående av 35 personer ställs till förfogande under 2015 för att delta i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den internationella koalitionen mot ISIL i norra Irak. Försvarsmakten kommer att sätta ihop en allsidig och ändamålsenlig styrka för att lösa uppgifterna i insatsen. Om säkerhetssituationen skulle försämras har Försvarsmakten möjlighet att tillfälligt förstärka styrkan till att omfatta 120 personer för evakuerings- och förstärkningsinsatser."

Regeringen motiverar beslutet med att terroristorganisationen IS sprider död, förstörelse och fruktan i Irak och Syrien. Och att man ser att IS försöker sprida terrorn till andra platser, bland annat Europa.

Man skriver att "våldet och hatet tycks sakna gränser".

Sverige tillhör, tillsammans med alla andra EU-länder, den internationella koalitionen av totalt cirka 60 länder som ska bekämpa IS.

Här har Sverige hittills satsat främst på humanitärt och politiskt stöd. Men man tillför nu alltså ytterligare hjälp.

"Det planerade svenska styrkebidragets huvudsakliga uppgifter kommer vara utbildning och rådgivning till de irakiska säkerhetsstyrkorna i norra delarna av Irak."

Styrkan ska stå under svensk ledning men främst samverka med USA, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland.

Det nämns inga tidpunkter i debattartikeln förutom att förlaget kommer på torsdagen. Men om det behandlas snabbt kan det innebära, enligt tidigare uppgifter i Svenska Dagbladet, att styrkan finns på plats före sommaren

Leif Kasvi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.