Regeringen storsatsar på matematiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Regeringen satsar 2,6 miljarder för att höja resultaten i matematik i den svenska skolan. 

Det beskedet lämnade utbildningsminister Jan Björklund i dag. 

- Vi halkar efter och den utvecklingen måste stoppas, säger han vid en pressträff. 

De sjunkande resultaten i matematik för svenska elever gör att regeringen inleder en jättesatsning på ämnet i de svenska skolorna. 

 - Matte är inte vilket ämne som helst. Det är ett grundläggande basämne som är helt avgörande för Sverige som industrination och för vårt välstånd, säger utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff.

Försämrade resultat

 Orsaken till de stadigt försämrade resultaten är enligt Björklund dels att lärarna i hög grad saknar full behörighet, dels att själva undervisningsmetoden brister. Sverige är det land i EU och OECD som har flest timmar med självstudier i matematik.

 - Eleverna lär sig mekaniskt räknande men förstår inte vad de gör, sade Björklund.

Styr metoden

 Regeringen går därför in med sin satsning och styr själva den pedagogiska metoden - didaktiken - i skolorna. Det ska bli mer "katederundervisning", där läraren undervisar och förklarar mer.

 - Det är nytt att staten går in och påverkar didaktiska metoder, men det är av så stort nationellt intresse att vi inte stillatigande kan titta på när det har slagit så fel, sade Björklund.

Är det rätt av regeringen att styra lärarnas pedagogiska metod?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.