Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen startar offensiv för demokratin i utrikespolitiken

Sveriges utrikesminister Margot Wallström.Foto: OLLE SPORRONG
Riksdagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Regeringen startar en offensiv för demokratin, enligt utrikesminister Margot Wallström (S). Ett nytt initiativ för att samla länder för kärnvapennedrustning kommer också att tas.

Wallström kommenterar nu också att hon KU-anmälts för uttalandet att hon inte kan förlåta britterna för brexit.

– Om man drar ut det ur sitt sammanhang blir det konstigt och extremt, säger Margot Wallström i Expressen TV.

Utrikesministern inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med hoten mot demokratin i Europa.

– Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, säger Wallström när hon läser upp deklarationen i riksdagen.

Hon varnar för att nationalister och extremister utmanar demokratin, både i Europa och i övriga världen.

– Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, säger Margot Wallström.

Offensiv för demokratin

– För att möta utvecklingen startar vi nu en offensiv för demokratin. Vi vill göra detta gemensamt med riksdagen och vi ska verka för att fler länder ansluter. Offensiven kommer att märkas i all vår utrikespolitik, säger utrikesministern.

Demokratibiståndet kommer att utökas och Sverige kommer att ställa krav på att demokratin och rättsstatens principer respekteras av samtliga EU:s medlemsstater.

Enligt Wallström kommer regeringen att fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik "med full kraft världen över".

Nytt kärnvapeninitiativ

Regeringens andra prioritering i utrikespolitiken blir fred och säkerhet. Här ingår hoten från såväl klimatförändringarna som terrorism och kärnvapen.

– Regeringens mål är fortsatt en kärnvapenfri värld. Vi kommer därför att ta ett nytt initiativ och samla en bred krets länder i arbetet för ett delat ansvar för kärnvapennedrustning.

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Den militära alliansfriheten sägs tjäna oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i Europa. Samarbetet i Norden och EU samt partnerskapet med Nato framhålls. Den bilaterala relationen till USA ska värnas.

Regeringen upprepar fördömandet av den ryska aggressionen i östra Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Även giftattacken i brittiska Salisbury förra året fördöms. EU-sanktionerna mot Ryssland ska bibehållas.

Kritik mot Israelpolitik

Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken i EU ska stärkas och EU:s instrument såsom diplomati, militära och civila krisinsatser ska vässas.

Utrikesministern avslutar med att nämna svåra konsulära ärenden som UD arbetar med utan att nämna några namn på svenskar som sitter fängslade utomlands.

Lars Adaktusson (KD) kritiserade Margot Wallström för de dåliga relationerna till Israel.Foto: OLLE SPORRONG

I den efterföljande debatten kritiserar KD:s talesperson, Lars Adaktusson, Margot Wallström för de dåliga relationerna till Israel.

– Sverige är den enda av EU:s 28 stater vars utrikesminister inte är välkommen till Israel. Det är ett politiskt och diplomatiskt misslyckande. Vad beror detta på? frågar han.

Margot Wallström framhåller att Sverige värnar goda relationer till Israel och försvarar landets säkerhetsbehov.

Tvivelaktiga lagar

– Men också Israel har en del demokratiska utmaningar. Israel är också en ockupationsmakt och har infört lagar som är tvivelaktiga. Vi fortsätter att uppmana till dialog med Israel men vi stöttar också Palestina och arbetet för en tvåstatslösning, säger hon.

Lars Adaktusson beklagar bristen på självkritik från Wallström och hävdar att Socialdemokraterna bidrar till att svartmåla Israel och sprida en fientlighet mot landet, något Wallström avfärdar.

– Det finns ingen fientlig inställning, det finns hopp och arbete för en tvåstatslösning. Jag har aldrig hört Lars Adaktusson föreslå vilka steg som ska tas mot det, säger Margot Wallström.

Efter debatten i riksdagen passar Expressen TV även på att fråga utrikesminister Wallström om hennes uttalande om brexit som resulterade i att hon blev KU-anmäld.

Margot Wallström ska ha sagt att ”hon aldrig kan förlåta britterna för att de lämnar EU”.

Wallström menar att citat blev ryckt ur sitt sammanhang när hon svarade på en fråga när hon var i Finland.

– Det var ett uttryck för mina känslor att det här kommer att påverka oss under en lång tid, resten av EU-länderna också. Men drar man ut det ur sitt sammanhang låter det konstigt och blir extremt. Det var inte så utan jag förklarade det i ett större sammanhang om brexit och vad som skett historiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.