Expressen har tagit del av ett internt dokument från S-högkvarteret. Där framgår att på bara tre år har statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen backat ur 50 planerade direktsända debatter med Mona Sahlin och oppositionen. Foto: Cornelia Nordström
Expressen har tagit del av ett internt dokument från S-högkvarteret. Där framgår att på bara tre år har statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen backat ur 50 planerade direktsända debatter med Mona Sahlin och oppositionen. Foto: Cornelia Nordström

Regeringen ställer in debatter med oppositionen

Publicerad
Uppdaterad
Över 50 gånger på bara tre år har statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen backat ur planerade direktsända debatter med oppositionen. Det framgår av ett internt dokument från S-högkvarteret, som Expressen har tagit del av.
- Detta är förödande för demokratin, säger tidigare S-ministern Thomas Bodström.
Expressen har tagit del av ett internt dokument som listar alla tillfällen sedan 2007 som planerade debatter mellan oppositionen och regeringen i SR och SVT har ställts in - därför att företrädare för regeringen tackat nej eller hoppat av i sista stund.
Dokumentet är upprättat inom det socialdemokratiska partihögkvarteret.
2007 tackade Fredrik Reinfeldt nej tio gånger till debatter i SR eller SVT.
2008 tackade företrädare för regeringen nej 14 gånger.
Och i år över 30 gånger.

"Vägrar systematiskt"

Thomas Bodström (S), säger till Expressen:
- Systematiskt vägrar regeringen ta debatter med oppositionen, det är ingen tvekan om det. Ministrarna vill framträda i radio och tv oemotsagda. De vill inte att vi i oppositionen är närvarande.
- Vid ett tillfälle skulle jag och justitieminister Beatrice Ask debattera i P1 klockan sju på morgonen. En timme innan fick vi beskedet att Ask inte hade tid.
- Vid ett annat tillfälle när vi skulle debattera sa P1 till mina medarbetare "vi säger inget till Ask att Bodström ska delta, för då hoppar hon av."

Fulltecknad kalender

Asks pressekreterare Martin Valfridsson kommenterar:
- Jag känner inte igen de tillfällen som Bodström beskriver. Men justitieministern har en fulltecknad kalender och måste ibland tacka nej till olika engagemang.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Expressen:
- Vad tänker Mona Sahlin representera om hon möter mig i en debatt? Hon tänker säkert kritisera regeringen. Men kommer hon att beskriva ett färdigt alternativ? Kommer hon att hänvisa till i riksdagen framlagda förslag?
- Hon vill möta mig för att gnälla. Men hon har inga planer, de rödgröna hänvisar till senare tillfällen då vi får se vad som kommer. Trots detta ska vi ta debatten. Tre i januari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag