Regeringen splittrad i frågan om sjuklön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott och tidigare finansmarknadsminister i alliansregeringen.
Foto: Robban Andersson

STOCKHOLM. Regeringen är splittrad i frågan om att eventuellt skrota arbetsgivarnas ansvar för andra sjuklöneveckan, uppger Ekot i Sveriges Radio.

C och KD vill avskaffa arbetsgivaransvaret, FP tvekar och M vill avvakta resultaten av en utredning, enligt Ekot.

Inom oppositionen driver S också att andra sjuklöneveckan, som infördes i krisuppgörelsen mellan S och de borgerliga partierna hösten 1992, ska bli statens ansvar.

Tveksam

Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott och tidigare finansmarknadsminister i alliansregeringen, anser att åtgärden skulle leda till fler jobb. Han hänvisar till en undersökning från Företagarna.

– Mellan 25 000-55 000 arbetstillfällen har gått förlorade genom den regel som gäller i dag och då är det ju väldigt korkat att inte ändra på detta, säger Odell till Ekot.

FP:s ekonomipolitiske talesperson Carl B Hamilton anser att det "möjligen kan vara bra att förbättra högkostnadsskyddet". Men han är tveksam till att slopa den andra sjuklöneveckan.

"Tydligt motiv"

– Det är väldigt viktigt att arbetsgivarna ska ha ett tydligt motiv, incitament, till att sköta hälsofrågorna på arbetsplatsen, säger Hamilton till nyhetsprogrammet.

S-ledaren Stefan Löven har tidigare sagt att han räknar med att det skulle kosta staten cirka 1,5 miljarder kronor per år att skrota arbetsgivaransvaret för den andra sjuklöneveckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.