Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen splittrad i frågan om sjuklön

Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott och tidigare finansmarknadsminister i alliansregeringen.
Foto: Robban Andersson

STOCKHOLM. Regeringen är splittrad i frågan om att eventuellt skrota arbetsgivarnas ansvar för andra sjuklöneveckan, uppger Ekot i Sveriges Radio.

C och KD vill avskaffa arbetsgivaransvaret, FP tvekar och M vill avvakta resultaten av en utredning, enligt Ekot.

Inom oppositionen driver S också att andra sjuklöneveckan, som infördes i krisuppgörelsen mellan S och de borgerliga partierna hösten 1992, ska bli statens ansvar.

Tveksam

Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott och tidigare finansmarknadsminister i alliansregeringen, anser att åtgärden skulle leda till fler jobb. Han hänvisar till en undersökning från Företagarna.

– Mellan 25 000-55 000 arbetstillfällen har gått förlorade genom den regel som gäller i dag och då är det ju väldigt korkat att inte ändra på detta, säger Odell till Ekot.

FP:s ekonomipolitiske talesperson Carl B Hamilton anser att det "möjligen kan vara bra att förbättra högkostnadsskyddet". Men han är tveksam till att slopa den andra sjuklöneveckan.

"Tydligt motiv"

– Det är väldigt viktigt att arbetsgivarna ska ha ett tydligt motiv, incitament, till att sköta hälsofrågorna på arbetsplatsen, säger Hamilton till nyhetsprogrammet.

S-ledaren Stefan Löven har tidigare sagt att han räknar med att det skulle kosta staten cirka 1,5 miljarder kronor per år att skrota arbetsgivaransvaret för den andra sjuklöneveckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.