Regeringen har vid flera tillfällen upprepat att det är ett misslyckande att så många dött på äldreboenden.
– Det jag tycker är ett stort problem är att vi har så många som dött på våra äldreboenden. Det har inte med strategin att göra, sa Stefan Löfven i en intervju i Agenda i SVT den 14 juni.
Men redan den 4 mars, en vecka före det första svenska dödsfallet och två veckor innan dödsfallen började på äldreboenden, var frågan om risker för smittspridning på äldreboenden uppe på socialminister Lena Hallengrens bord.

Den dagen hade socialministern bjudit in Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för en övning.
Scenarierna som övades på under ett tvåtimmarsmöte den 4 mars sträckte sig från ”fortsatt som nu”, ”flera fall i Sverige men ingen omfattande smittspridning”, ”omfattande smittspridning i Sverige och ”fullskalig pandemi”.
Mötesinbjudan, som skickades ut den 26 februari, hade rubriken ”Öva scenarion covid-19, 4 mars”. På dagordningen inför mötet hade risker för äldreboenden fått en egen punkt tillsammans med motsvarande risker i skolan, enligt e-postkonversationer mellan regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten, samt en promemoria inför ett möte på regeringskansliet den 4 mars, som Expressen tagit del av.


Men trots att risker för äldreboenden var på dagordningen så diskuterades det inte på mötet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Vi diskuterade varken förort eller äldreboenden
Inte heller diskuterades risker och potentiella scenarier om covid-19 skulle få fäste i utsatta områden.
– Vi diskuterade varken förort eller äldreboenden, det vi diskuterade var framför allt sjukvård, säger Anders Tegnell.
Mötet handlade nästan uteslutande om att se till så sjukvården skulle klara av pandemin, trots att ansvaret för sjukvården ligger på regionerna.

Socialstyrelsen fick senare i uppdrag att koordinera och skala upp antalet intensivvårdsplatser.
Ansvaret för äldreboenden ligger på kommunerna, men skulle också ha diskuterats på mötet enligt en promemoria som departementssekreterare Kim Brolin skrivit.
Men till skillnad från sjukvården så tog regeringen inte samma ansvar för äldreboenden. Först nästan en månad efter det första scenariemötet infördes besöksförbud på äldreboenden.
Är du förvånad att det inte vidtogs åtgärder för äldreboenden?
– Det är inte vi som ansvarar för det. Vi tar fram information för samhället som helhet, säger Tegnell.
Scenarierna är hemligstämplade
Folkhälsomyndighetens underlag som den svenska strategin baseras på har belagts med sekretess. Scenarierna lämnas inte ut med hänvisning till försvarssekretess i offentlighets- och sekretesslagstiftningen.
Det betyder att myndigheten anser att uppgifterna, om de röjs, kan vålla fara för rikets säkerhet.
Förvirring om vem som har ansvaret
Inför mötet den 4 mars rådde förvirring om vem som hade ansvaret för att ta fram underlag till olika scenarier att öva på. Folkhälsomyndigheten trodde att regeringen skulle ska stå för det.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten meddelade den 27 februari att hon, Anders Tegnell och avdelningschef Karin Tegmark Wisell gärna deltar i mötet.
”Vore toppen om underlagen för övningen skickas ut lite i förväg, så vi hinner förbereda oss”, skriver hon i samma e-postmeddelande.
Men något underlag finns inte. Kim Brolin svarar:
”Tanken är att underlagen kommer från er, dvs övningar baserat på era pandemiplaner.”

Mejlväxling mellan regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.

Mejlväxling mellan regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.
Hallengren minns inte övningarna
När Expressen når socialministern säger hon att hon inte minns mötet den 4 mars, det första där Folkhälsomyndigheten, företrädare för regeringen och Socialstyrelsen skulle öva på scenarier, och som hon bjudit in till.
Pratade ni om risker i äldrevården före pandemin bröt ut i Sverige?
– Du kan inte hänvisa till ett möte den 4 mars. Vi har haft så otroligt många möten. Du får prata med Sofia (Brändström, statsrådets pressekreterare).
Hade ni så många möten där ni övade på scenarier före pandemin?
– Jag har ingen kommentar till det.
Det finns inga överlämnade handlingar från mötet och inga mötesanteckningar finns diarieförda på Socialdepartementet.
”Mötet handlade alltså om olika scenarier gällande smittspridning av coronaviruset, utöver detta går vi inte in på vad som i detalj diskuterades på mötet”, skriver pressekreterare Jasmina Sofic till Expressen.
Folkhälsomyndigheten har hemligstämplat de olika scenarierna.