"Många av företagen har hårresande räntor", säger justitieminister Morgan Johansson (S). Nu ökar regeringen pressen på smslåneföretagen. Foto: Tomas Leprince"Många av företagen har hårresande räntor", säger justitieminister Morgan Johansson (S). Nu ökar regeringen pressen på smslåneföretagen. Foto: Tomas Leprince
"Många av företagen har hårresande räntor", säger justitieminister Morgan Johansson (S). Nu ökar regeringen pressen på smslåneföretagen.  Foto: Tomas Leprince
Per Bolund (MP) har, tillsammans med Morgan Johansson, tidigare skrivit om bakgrunden till utredningen på Expressens debattsida. Foto: Lennart RehnmanPer Bolund (MP) har, tillsammans med Morgan Johansson, tidigare skrivit om bakgrunden till utredningen på Expressens debattsida. Foto: Lennart Rehnman
Per Bolund (MP) har, tillsammans med Morgan Johansson, tidigare skrivit om bakgrunden till utredningen på Expressens debattsida. Foto: Lennart Rehnman

Regeringen skärper kraven för sms-lån

Publicerad

Regeringen ökar nu pressen på smslåneföretagen och andra som sysslar med snabblån.

Syftet är att minska skuldsättningen bland människor med dålig ekonomi genom tuffare krav på långgivarna.

Bland annat ska regeringen utreda ett förbud mot att kostnaderna för ett lån överstiger lånebeloppet.

– Många av företagen har hårresande räntor. Det kan handla om tusentals procent, säger justitieminister Morgan Johansson.

På en pressträff på Rosenbad presenterar Morgan Johansson tillsammans med Johan Löfstrand (S), vice ordförande i riksdagens civilutskott, den utredning som ska ta fram förslag för att minska den skuldsättning som "oseriösa" snabblåneföretag anses bidra till.

– Särskilt utredare ska bli Johan Löfstrand, säger Morgan Johansson på pressträffen.

– Det är kul och hedrande att få leda utredningen, säger Johan Löfstrand och fortsätter:

– Ganska många partier ser att det behövs förändringar och förslag.

Det handlar om ett omfattande åtgärdspaket mot smslån och andra snabblån, ofta riktade till personer med svag återbetalningsförmåga.

I morgon ska regeringen besluta om direktiven till utredningen. Utredningen ska vara klar om cirka 18 månader.

Ingen inkörsport till överskuldsättning

Inför pressträffen skriver Morgan Johansson tillsammans med finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) om bakgrunden till utredningen, på Expressens debattsida:

 "Det inte ska vara lönsamt att låna ut till en konsument som inte klarar av att betala tillbaka lånet. En konsument ska inte i onödan behöva oroa sig för att en liten skuld växer sig stor och blir okontrollerbar. Snabblån ska inte längre vara en inkörsport till överskuldsättning."

Utredningen ska bland annat undersöka möjligheterna att lagstifta om:

• Kostnadstak som gör att kostnaderna för ett lån inte får överstiga det belopp som konsumenten lånat.

• Räntetak som begränsar kreditgivarens att ta ut hög ränta.

• Långivaren får ta större ansvar för bristande kreditprövning.

• Krav på skriftligt undertecknande för att minska antalet konsumenter tar impulsiva lån.

• Skärpta informations- och marknadsföringskrav.

• Det är åtgärder som kan bita, säger Morgan Johansson på pressträffen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag