Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen ska utreda åldersbedömningar

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen tillsätter en utredning för att granska medicinska åldersbedömningar av asylsökande, skriver Svenska Dagbladet, SvD.  

Tills utredningen är färdig så kommer Rättsmedicinalverket fortsätta bedöma ålder med hjälp av knäet och tandens mognad. 

– Man måste kunna lita på systemet, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, till SvD.  

Svenska Dagbladet har i en granskning lyft fram osäkerheter i metoden att bedöma ålder på asylsökande som kommer till Sverige utan giltiga ID-handlingar. 

Experter har bland annat berättat för tidningen att bedömningar av ålder genom mognad av knän och tänder inte håller måttet. 

Nu startar regeringen en utredning om medicinska åldersbedömningar i asylprocessen, rapporterar SvD

Rasmus Ling: ”Det är ju väldigt allvarligt”

Det är regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna som enats om att starta en utredning. 

– Mot bakgrund av den kritik som varit från experter så anser vi att det behövs en utredning för att se över det här systemet, säger Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till SvD. 

Utredning ska dras i gång under 2019 och under tiden som den pågår så kommer Rättsmedicinalverket fortsätta med de nuvarande medicinska åldersbedömningarna. SvD frågar Rasmus Ling vad han anser är det mest allvarliga som framkommit under deras granskning. 

– I de fall som barn har bedömts som vuxna i asylprocessen så blir det en annan bedömning i asylprövningen och det är ju väldigt allvarligt. Det drabbar självklart den enskilde men det handlar också om rättssäkerheten och att man måste kunna lita på systemet. 

78 procent av de unga afghanerna fick ålder uppskriven

Expressen har tidigare gjort en granskning kring de 9000 ensamkommande unga afghanerna, som omfattats av gymnasielagen. 

Den visade att 78 procent av dem fått den uppgivna åldern uppskriven av Migrationsverket. 

Ingen av dem hade giltiga ID-handlingar när de sökte asyl. 

Granskningen visade även att många av afghanerna levt delar eller hela sina liv i Iran, men att deras skyddsskäl ändå prövades mot Afghanistan. 

Vad kommer att hända om det skulle visa sig att de svenska åldersbedömningar inte håller måttet? Tusentals människor har bedömts med dessa metoder? frågar SvD Rasmus Ling. 

– Det är tidigt att svara på nu. Utredningen ska först tillsättas, sen får man se. Det får vi återkomma till i så fall. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.