Regeringen: Ska bli lättare hyra ut bostadsrätt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Det kommer att bli lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand.

På onsdagen presenterade alliansledarna en rad bostadssatsningar ur vårbudgeten.

Förslaget skulle innebära runt 20 000 fler lediga lägenheter.

- Hittills har uthyrningen varit omgärdat med regler som inte gjort det lönsamt, säger Jan Björklund, FP.

De fyra alliansledarna besökte i dag det nybyggda bostadsområdet Annedal i Bromma, där de också presenterade en nyhet ur nästa veckas vårbudget. Sammanlagt vill regeringen satsa 1,6 miljarder på att stimulera bostadssektorn.

– Det är ett batteri av åtgärder som vi menar ökar utbudet av bostäder. Det är bra för alla dem som söker en bostad, ofta unga människor, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, M.

Han betonar också att satsningen på fastighetsmarknaden även syftar till att öka rörligheten på arbetsmarknaden och öppna för kortvariga boenden, utan att tvingas hyra svart.

* Fastighetsavgiften sänks med 630 miljoner kronor 2013 för att stimulera byggandet av flerbostadshus.

* Det föreslås en förlängd avgiftsfrihet vid nybyggnation till 15 år från dagens 10 år. Denna åtgärd beräknas kosta 960 miljoner kronor.

* Utöver detta föreslås regeländringar för uthyrning av privatägda bostäder, sänkt fastighetsavgift för lägenheter i flerbostadshus.

* Schablonavdraget när det gäller uthyrning höjs från 21 000 kronor till 40 000.

Bostadsföreningens veto försvinner

När det gäller uthyrning av privatägda bostäder ska bostadsrättsinnehavaren få betalt både för driftskostnaden och kapital- och räntekostnader, vilket inte är tillåtet i dag. Hyresnämnden kommer fortfarande kunna pröva om en hyra är skälig, men man kommer inte att kunna överklaga i efterhand, som nu.

- Den kan bara prövas för framtiden, men man kan inte få bakläxa i efterhand, säger Jan Björklund, FP.

Den som äger bostaden kommer också att få välja hyresgäster själv och bostadsrättsföreningens veto försvinner. Enligt en beräkning som gjorts av Finansdepartementet kan regeländringarna komma att resultera i runt 20 000 lediga lägenheter för uthyrning.

Det ska bli lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Bra eller dåligt?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.