Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Regeringen: Ska bli lättare hyra ut bostadsrätt

Publicerad

Det kommer att bli lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand.

På onsdagen presenterade alliansledarna en rad bostadssatsningar ur vårbudgeten.

Förslaget skulle innebära runt 20 000 fler lediga lägenheter.

- Hittills har uthyrningen varit omgärdat med regler som inte gjort det lönsamt, säger Jan Björklund, FP.

De fyra alliansledarna besökte i dag det nybyggda bostadsområdet Annedal i Bromma, där de också presenterade en nyhet ur nästa veckas vårbudget. Sammanlagt vill regeringen satsa 1,6 miljarder på att stimulera bostadssektorn.

– Det är ett batteri av åtgärder som vi menar ökar utbudet av bostäder. Det är bra för alla dem som söker en bostad, ofta unga människor, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, M.

Han betonar också att satsningen på fastighetsmarknaden även syftar till att öka rörligheten på arbetsmarknaden och öppna för kortvariga boenden, utan att tvingas hyra svart.

* Fastighetsavgiften sänks med 630 miljoner kronor 2013 för att stimulera byggandet av flerbostadshus.

* Det föreslås en förlängd avgiftsfrihet vid nybyggnation till 15 år från dagens 10 år. Denna åtgärd beräknas kosta 960 miljoner kronor.

* Utöver detta föreslås regeländringar för uthyrning av privatägda bostäder, sänkt fastighetsavgift för lägenheter i flerbostadshus.

* Schablonavdraget när det gäller uthyrning höjs från 21 000 kronor till 40 000.

Bostadsföreningens veto försvinner

När det gäller uthyrning av privatägda bostäder ska bostadsrättsinnehavaren få betalt både för driftskostnaden och kapital- och räntekostnader, vilket inte är tillåtet i dag. Hyresnämnden kommer fortfarande kunna pröva om en hyra är skälig, men man kommer inte att kunna överklaga i efterhand, som nu.

- Den kan bara prövas för framtiden, men man kan inte få bakläxa i efterhand, säger Jan Björklund, FP.

Den som äger bostaden kommer också att få välja hyresgäster själv och bostadsrättsföreningens veto försvinner. Enligt en beräkning som gjorts av Finansdepartementet kan regeländringarna komma att resultera i runt 20 000 lediga lägenheter för uthyrning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag