Regeringen satsar på yrkesutbildning

Publicerad
Uppdaterad
Det ska bli möjligt att utbilda sig till bilmekaniker, undersköterska och byggnadsarbetare efter att man fyllt 20 år.
Regeringen satsar åter på Komvux, men nu ligger fokus på yrkesutbildningar
Dessutom tillförs 2 000 platser på den gymnasiala yrkesutbildningen och en egen högskola för eftergymnasial yrkesutbildning. Under de kommande tre åren satsas 1,8 miljarder kronor på en uppvärdering av yrkesutbildningen, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med partiledarkollegerna Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd) på Dagens Nyheters debattsida.

Fler platser på Komvux

En försöksverksamhet med utökad lärlingssatsning har inletts. Intresset har varit stort och därför utvidgas verksamheten 2008/2009 med 1 000 nybörjarplatser och ytterligare 1 000 platser kommande läsår.
Fler platser på Komvux bör användas till att bygga ut yrkeskurserna samt ge möjlighet att växla om från studieförberedande utbildning till möjligheten att få en gymnasial yrkesexamen.

Många får jobb

Dessutom satsar regeringen på en yrkeshögskola med start 1 juli 2009. Dessa utbildningar återfinns i dag inom ramen för kvalificerad yrkesutbildning (KY), påbyggnadsutbildningar bland annat många mindre hantverksutbildningar. Nära nio av tio av eleverna från KY-utbildningarna har jobb i dag eller driver företag inom området de utbildat sig.

Fokus på teori

Jan Björklund motiverar satsningen med att Sverige allt för länge har haft fokus på det akademiska.
- Samhället fungerar inte om alla är akademiker. Vi måste återigen satsa på yrkesutbildningar i Sverige. Under 20 års tid har yrkesutbildningarna prioriterats ner, det är bara det teoretiska och akademiska som har haft prioritet på gymnasiet, säger han till TT.
Björklund konstaterar att det redan i dag är möjligt i vissa kommuner att läsa komvux med praktisk inriktning, men att det allra vanligaste är att utbildningen är fokuserad på teoretiska ämnen.
- Komvux har byggts upp för att man ska kunna få behörighet till högskolan om man inte har det. En av orsakerna är att yrkeskurser är mycket dyrare. De kräver särskilda lokaler, mindre grupper och fler lärare. Det är därför vi anser att det behövs särskilda statsbidrag för att betala en del av merkostnaden.

"För sent"

Marie Granlund (s), vice ordförande i utbildningsutskottet, är måttligt imponerad av regeringens satsningar.
- Det är för lite och för sent. En ny yrkeshögskola hade redan kunnat vara på plats om Björklund inte hade avbrutit den utredningen och en ny modern lärlingsutbildning hade också redan varit verklighet hösten 2007, säger hon.
Socialdemokraterna anser även att regeringspartierna satsar alldeles för lite pengar.
- Först 2012 når man upp till den summan komvuxplatser som man drog ner 2006. Det är bedrövligt, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag