Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen satsar på förlossning: ”Blir spretigt”

Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund.
Foto: Elisabeth Ubbe
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Regeringen avsätter 1,6 miljarder till förlossnings- och mödravården. 

Pengarna är tänkta att bland annat gå till särskilda insatser i landsbygdsregionerna. 

Bra tycker Barnmorskeförbundet, men ordförande Eva Nordlund funderar på varför tidigare förlossningsmiljarder inte tyckts ha nått barnmorskorna.

– Vi skulle behöva ta ett steg tillbaka och se vad vi verkligen behöver och sedan fokusera på det.

– Nu är det viktigt att vi får till insatser så att vården före, under och efter graviditet kan utgöra en sammanhängande vårdkedja, med en tillgänglig och kunskapsbaserad vård inklusive eftervård, kommenterar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) regeringens besked att mödra- och förlossningsvården 2023 ska få 1,6 miljarder kronor. 

– Men det är viktigt att detta gäller jämlik vård för alla i hela landet, varför också särskilda insatser ska göras i landsbygdsregionerna, säger hon vidare. 

Bland annat ska 150 miljoner kronor avsättas för att återöppna förlossningskliniker, bevara klinker som annars skulle stängas ner eller införa nya vårdplatser på befintliga kliniker.

Och just fokuset på landsbygden lyfter Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund fram. 

– Det är spännande och för ju tankarna till Sollefteå och Lycksele, säger Nordlund. 

Pengarna ska gå till mycket

Hon säger att beskedet från regeringen är bra och uppskattat och en välbehövlig fortsättning på den utveckling som pågått sedan 2015 där allt mer resurser läggs på mödra- och förlossningsvården.

– Det är positivt att den här regeringen också förstår vikten av de här satsningarna. 

Ett av regeringens insatsområden är ”nya arbetssätt och en god arbetsmiljö”. 

– Det är särskilt viktigt just nu när vi har en ganska tråkig process som pågår på Karolinska universitetssjukhuset där det nya, mycket uppskattade, arbetssättet ”Min barnmorska”, där man jobbar med kontinuitet i hela vårdkedjan, håller på att helt raseras. 

Hon lyfter dock en varningens finger över att regeringens pengapåse ska täcka väldigt många områden.

– Den här typen av pengar används till många bra projekt men det har också använts till mängder av projekt som vi vet väldigt lite om. Det blir spretigt och vi skulle behöva ta ett steg tillbaka och se vad vi verkligen behöver och sedan fokusera på det. 

För trots ökade anslag under åtta års tid så är det barnmorskbrist i 21 regioner, det är tuffa arbetsförhållanden och besparingskraven duggar tätt. 

– Lite kan man fundera; Varför har det inte blivit bättre? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.