Morgan Johansson presenterade rapporten "Tillsammans mot brott – ett nationellt brottsförebyggande program" under tisdagen. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson presenterade rapporten "Tillsammans mot brott – ett nationellt brottsförebyggande program" under tisdagen.

 Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar på brottsförebyggande program

Publicerad

Regeringen utser en nationell samordnare mot organiserad brottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Det är huvudpunkterna i regeringens nationella brottsförebyggande program, skriver tidningen.

Den organiserade brottsligheten har blivit mer omfattande. Brottsligheten har även kommit rikta sig mot olika delar av den svenska välfärden. Detta är några av de största problemen enligt regeringen som nu presenterar ett nytt nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott.

För att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige satsar nu regeringen på att effektivt jobba förebyggande. Justitieminister Morgan Johansson var under måndagen på plats i Malmö för att presentera det nya programmet.

– Det är det första nationella brottsförebyggande programmet på tjugo år. Då räcker det med att tänka på hur mycket som hunnit hända på de här tjugo åren för att förstå att vi behöver uppdatera det, säger Morgan Johansson.

Utöver straffrättsliga åtgärder och satsningar på förstärkt förmåga att utreda och lagföra brott, satsar nu regeringen på främst fyra aktörer som ska arbeta tätare med varandra: polisen, kommunen, näringslivet och organisationer.

Utser nationell samordnare

En del av det nya arbetet mot brottsligheten innebär att utse en nationell samordnare ska verka under två år från och med våren 2017.

Det nya arbetet kommer bland annat innebära satsningar och förstärkningar av Brottförebyggande rådet (Brå) och länsstyrelserna som får förstäkta roller i kampen mot brott i allmänhet och gängkriminalitet i synnerhet.

"Den nationella samordnarens uppgift blir stimulera, stödja och driva på utvecklingen av det brottsförebyggande arbetet i hela landet och verka för att brottsförebyggande frågor får större genomslag inom såväl offentlig som privat verksamhet", uppger regeringen i en ny skrivelse.

LÄS MER: Ministern hyllning till problemområdet

För detta kommer Brå få ett statligt tillskott på femton miljoner kronor. Även länsstyrelserna ska få extra pengar för sin nya uppgift att ansvara för samordning och stöd på regional nivå, enligt Sydsvenskan.

Senast regeringen tog fram ett brottsförebyggande program – för att långsiktigt arbeta brottsförebyggande – var 1996. Programmet (som gick under namnet Allas vårt ansvar) bidrog till ökad samverkan mellan Polismyndigheten och kommunerna och fick betydelse för utvecklingen kring arbetet. Men det svenska samhället har utvecklats sedan dess, och brottsligheten förändrats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag