Regeringen satsar en miljard på vaccin

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen fruktar följderna av svininfluensan.
Nu satsas en miljard på massvaccinering.
Regeringen avsätter en miljard kronor till landstingen för kostnader för den väntade pandemin. Beslutet motiveras bland annat med att spridningen av den nya influensan utgör en extraordinär situation som dessutom sammanfaller med en kraftig konjunkturnedgång.

MIljardkostnad

Pengarna betalas ut under 2009.
- Vi vill att landstingen ska kunna planera och genomföra den här vaccineringen så bra och effektivt som möjligt, sade Larsson.
Det finns dock beräkningar på att vaccineringen kommer att kosta mellan två och tre miljarder kronor. Maria Larsson påpekar att det enligt lagen är landstingen som ansvarar för inköp av vaccin och vaccinering, men eftersom lågkonjunkturen skapat en tuff ekonomisk situation, så har regeringen beslutat att skjuta till pengar.
Hon tillade att det kan kommer mer pengar till landstingen i budgeten för 2010 som ska stärka deras ekonomi generellt.

Förtur för gravida

- Samhället i stort tjänar på att så många som möjligt vaccinerar sig, sade Larsson.
Vissa särskilt utsatta grupper kommer dock att få förtur.
- Det är de som riskerar att bli svårast sjuka som får vaccin först, sade ministern.
Det handlar bland annat om personer med luftrörsbesvär, diabetes, hjärtbesvär och gravida kvinnor.
Regelbundna presskonferenser kommer att hållas under hösten för att informera om smittoläget, uppgav Larsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag